Friday, October 17, 2014

Justitia europeana amendeaza schema prin care se ramburseaza taxa auto

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a hotarat ca sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, considerata ulterior ilegala, prin instituirea taxei de mediu in 2013 astfel incat contribuabilul sa primeasca inapoi doar diferenta dintre cele doua, contravine dreptului UE.

Decizia CJUE a fost luata in contextul unei intrebari preliminare adresate curtii de Tribunalul Sibiu, in contextul unui litigiu dintre un contribuabil (Ilie Nicula) si Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu. 
CJUE considera ca sistemul de rambursare are ca efect, in cazul unui autovehicul de ocazie importat dintr-un alt stat membru, limitarea si chiar eliminarea totala a obligatiei de restituire a taxei pe poluare percepute cu incalcarea dreptului Uniunii, ceea ce este de natura sa mentina discriminarea in cazul taxei auto. 

In plus, sistemul are ca efect exonerarea autoritatilor nationale de obligatia de a lua in considerare dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare si rambursarea acesteia.

Incasarile din timbrul de mediu in 2013 au fost de peste 732 de milioane de lei in timp ce restituirile vechii taxe auto au totalizat peste 570 de milioane de lei.

No comments:

Post a Comment