Friday, October 17, 2014

Romania se grabeste sa se imprumute cu 1 miliard de euro inainte de alegeri

Ministerul Finantelor intentioneaza sa revina pe pietele internationale mai devreme decat programase, cu o emisiune de eurobonduri in valoare de cel putin un miliard de euro.

Licitatia va fi organizata in urmatoarele 2 saptamani potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Valcov, citat de Bloomberg, desi agenda stabilita initial plasa emisiunea pe finalul anului, dupa alegeri.
Autoritatile par sa se teama de o degradare a sentimentului investitional, pe de-o parte din cauza unei corectii mai ample incepute in pietele de actiuni si tendintei de crestere a randamentului obligatiunilor de stat, pe de alta anticipand o eventuala deteriorare a indicatorilor macro dupa alegeri, tinandu-se cont de cosmetizarile cu care se mai opereaza in campanie. 

Potrivit Reuters, ING, Raiffeisen, Societe Generale si UniCredit sunt cele patru banci europene incluse pe lista de dealeri primari aprobata de BNR. Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in aprilie, cand Guvernul s-a imprumutat cu 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri la un randament de 3,7% pe an.

No comments:

Post a Comment