Tuesday, September 9, 2014

Cum va fi evaluat sectorul romanesc de asigurari?

Comisia Europeana (CE), Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania (ASF) au agreat elementele cheie pentru evaluarea de catre organisme independente a sectorului de asigurari din Romania. Aceasta evaluare va include o analiza de bilant si un test de stres individual.

Evaluarea se va face asupra activelor si pasivelor asiguratorilor, care include nivelul provizioanelor tehnice, aspecte legate de guvernanta si teste de stres individuale. Analiza va fi efectuata asupra cel putin 80% din piata din Romania.

Testarea la stres sau rezisten?a la ?ocuri a sectorului de asigurari va fi efectuata folosind standardele stabilite in legislatia Solvency II, fiind relevanta atat pentru asiguratori, cat si pentru supraveghetor, in vederea implementarii legislatiei de la 1 ianuarie 2016.
Evaluarea va fi realizata de catre consultanti independenti, care vor fi coordonati si supravegheati de catre un Steering Comittee (un comitet responsabil pentru stabilitarea si implementarea agendei exercitului), pana la 30 iunie 2015.

Exercitiul vine in urma misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene, care s-a desfasurat in Bucuresti in luna iunie. Acesta a avut loc in contextul celei de-a treia evaluari a aranjamentului stand-by incheiat cu FMI si a primei evaluari din programul preventiv de balanta de plati incheiat intre Romania si Uniunea Europeana.

No comments:

Post a Comment