Tuesday, September 9, 2014

Fitch mentine Romania in vizorul investitorilor

Agentia de rating Fitch a confirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale pe termen lung in valuta la BBB- si in moneda locala BBB, mentinand astfel ratingul Romaniei in categoria investment grade si activele romanesti in vizorul majoritatii fondurilor de investitii cu aversiune la risc.

Plafonul de tara a fost confirmat la nivelul BBB+. Totodata, Fitch a reconfirmat perspectiva stabila a rating-ului datoriei guvernamentale. Agentia de rating a precizat vineri ca mentinerea rating-ului se datoreaza in primul rand asteptarilor ca Romania isi va mentine tinta de deficit bugetar pentru anul 2014 de 2,2 % si va continua consolidarea fiscala in scopul atingerii unui deficit structural de 1% din PIB, precizand ca posibila neindeplinire a acestui obiectiv inca din anul 2015 nu va afecta totusi ratingul de tara. 
Calificativul „investment grade” mentine Romania in vizorul majoritatii fondurilor de investitii, care vor putea include in portofoliu active romanesti in functie de gradul de expunere fixat de administratori. In cazul pierderii acestui calificativ, doar fondurile cu apetit speculativ ar putea efectua acest gen de plasamente, randamentele solicitate fiind insa mai mari.

Desi Fitch a revizuit in scadere cresterea economica pentru 2014 la 2,2% de la 2,8%, pe fondul rezultatelor sub asteptari din prima jumatate a anului, totusi prognozeaza o accelerare in perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, in medie, inclusiv pe fondul reluarii investitiilor. 

Agentia considera ca Romania este mai putin afectata de sanctiunile impuse Rusiei comparativ cu alte state din Europa de Est, datorita relatiilor comerciale limitate si a dependentei energetice reduse in relatia cu Rusia.

No comments:

Post a Comment