Thursday, April 24, 2014

CNIPMMR propune simplificarea birocratiei prin digitalizarea administratiei

In urma rezultatelor unui sondaj realizat de portalul IMMRomania.ro, CNIPMMR propune simplificarea birocratiei prin digitalizarea administratiei, avand in vedere ca in prezent mai putin de 20 din cele 280 declaratii existente la ANAF se pot depune online. Una dintre acestea vizeaza comasarea si simplificarea acestor declaratii.

O alta propunere presupune implementarea la nivel national, pentru toate autoritatile si institutiile publice, cu prioritate pentru ANAF, a unui sistem simplificat de inregistrare a declaratiilor si platilor care sa asigure reducerea la minim a timpului necesar pentru completarea formularelor de catre contribuabili.

De asemenea, CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) doreste generalizarea operatiunilor online pentru transmiterea declaratiilor si efectuarea platilor la bugetele statului/locale/institutiile statului.

In plus, ar trebui rezolvate problemelor generate de detinerea semnaturii electronice, care este o procedura deosebit de birocratica si costisitoare, atat ca timp, cat si ca bani pentru IMM-uri, prin eliminarea obligativitatii ei sau preluarea costurilor in cadrul unui program cu finantare europeana.

Printre propunerile CNIPMMR se mai numara:

-    infiintarea de ghisee electronice in institutiile publice (in mod special la agentiile ANAF), raportat la numarul de contribuabili, care sa fie asistate de personal specializat de indrumare;
-    scutirea sau plafonarea comisioanelor bancare pentru toate operatiunile bancare de plati de impozite si taxe ale contribuabililor, indiferent daca sunt sau nu in sistem online;
-    dotarea tuturor institutiilor publice cu POS-uri, inclusiv in localitatile din mediul rural, pentru plata taxelor si impozitelor la primarii.

No comments:

Post a Comment