Wednesday, May 21, 2014

Economisire-creditare: Ce documente justificative solicita banca la acordarea creditelor?

Intrebare: Am in derulare un credit pentru renovarea locuintei obtinut in urma repartizarii unui contract de economisire si creditare. Pentru justificarea creditului banca imi solicita pentru fiecare achizitie de materiale de constructie factura la care trebuie atasata si bonul fiscal, iar justificarea creditului trebuie facuta in maxim 6 luni pe cand justificarea sumelor economisite trebuiesc justificate in maxim 2 ani. 
- De ce creditul trebuie justificat in 6 luni si nu in 2 ani, ca si sumele economisite?
- De ce nu pot justifica sumele numai cu bon fiscal si pentru ce trebuie si factura fiscala?
In ce lege se specifica aceste lucruri? In OUG 99 / 2006 nu am gasit nimic in legatura cu acest subiect. In cazul meu mai fac achizitii de la diverite magazine mici care nu vor sa imi elibereze factura fiscala decat pentru cumparaturi mai mari de 1000 lei. Multumesc

Raspuns: Clientii care economisesc printr-un contract de economisire-creditare beneficiaza anual de o prima de stat, egala cu 25% din sumele economisire, in limita a 250 euro. Aceasta prima se acorda in anumite conditii: sumele trebuie utilizate in scopuri locative, cum ar fi constructia sau renovarea locuintei.

De asemenea, aceeasi cerinta legala exista si la creditele acordate de bancile pentru locuinte. Din aceste motive, apare necesitatea de a prezenta la banca documente justificative pentru sumele cheltuite.

Procedurile specifice ce trebuie urmate de clienti difera de la o banca la alta. 

De exemplu, la Raiffeisen Banca pentru Locuinte, aceste documente au termene diferite de prezentare (intre 30 si 270 de zile), in functie de destinatia creditului:

      -    pentru lucrari pentru care nu este necesara obtinerea unei autorizatii de construire (modernizare imobil, viabilizare teren), documentele trebuie prezentate in termen de 180 de zile calendaristice de la data utilizarii creditului;
      -    pentru lucrari pentru care a fost necesara obtinerea unei autorizatii de construire (constructie, extindere, finalizare, reabilitare, consolidare), documentele trebuie prezentate in termen de 270 de zile calendaristice de la data utilizarii creditului;
      -    pentru preluarea unor creante legate de realizarea activitatilor in domeniul locativ, documentele trebuie prezentate in termen de 30 de zile calendaristice de la data utilizarii creditului.

Reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte au precizat ca pot fi considerate documente justificative bonuri fiscale neinsotitte de facturi fiscale si fara limita de suma daca pe aceste bonuri sunt detaliate punctual si valoric materialele achizitionate in vederea justificarii sumelor utilizate din credit, pentru a se demonstra destinatia locativa a acelor materiale.

No comments:

Post a Comment