Friday, July 31, 2015

Restantele la credite sunt in scadere

Restantele la creditele acordate de banci populatiei si firmelor au scazut, in iunie 2015, la 23 de miliarde de lei (echivalentul a 5,2 miliarde de euro). Suma este cu 27% sub nivelul inregistrat in urma cu un an, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.
La lei, valoarea restantelor era de 9,5 miliarde la finele lunii iunie, in scadere cu o treime fata de iunie 2014. Comparativ cu luna mai, restantele in lei au scazut cu 100 de milioane de lei, in timp ce restantele la creditele in valuta s-au diminuat cu 200 de milioane de lei. 

La finalul lunii iunie, imprumuturile acordate populatiei si companiilor de banci se ridicau la 215 miliarde de lei, in timp ce resursele atrase insumau 231 de miliarde de lei. Astfel, restantele au ajuns sa reprezinte 11% din totalul imprumuturilor. In iunie anul trecut, ponderea restantelor in creditele acordate era de 15%. 

In termeni nominali, scaderea anuala a restantelor la credite a fost de 8 miliarde de lei, in principal datorita procesului accelerat de curatare a portofoliilor de credite neperformante derulat de banci in a doua jumatate a anului trecut.

No comments:

Post a Comment