Wednesday, May 15, 2013

Care este diferenta intre plata online si transfer bancar online?

ntrebare: Care este diferenta intre PLATA ONLINE si TRANSFER BANCAR ONLINE, mai precis cum se definesc cele doua operatiuni de plati.
Raspuns: Plata online se refera in general la plata cu cardul pe internet. Magazinele online care doresc sa faciliteze vanzarea produselor proprii pun la dispozitia clientilor o interfata prin care acestia isi pot plati cumparaturile, direct cu cardul de credit sau debit. 

Plata online presupune introducerea datelor de card in aceasta interfata (numar card, nume detinator card, cod CVV) si autorizarea tranzactiei. 

NICIODATA nu va fi solicitat codul PIN!

Pentru a spori siguranta tranzactiei, majoritatea bancilor oferta clientilor posibilitatea de a-si inrola cardul in sistemul 3D Secure. Astfel, pe langa datele cardulu,i clientul trebuie sa introduca si o parola unica, confidentiala. 

In acest caz, chiar daca datele de pe card sunt furate, atata timp cand nu este cunoscuta parola nu se vor putea realiza plati online. 

Transferul bancar online se refera in general la transferurile de bani realizate prin intermediul serviciului de internet banking. Si acesta presupune accesul la o conexiune de internet dar, in loc sa se utilizeze cardul si interfata magazinelor online, clientii utilizeaza o aplicatie speciala pusa la punct de banca. 
Aplicatia permite transferul de bani intre conturi bancare, dar si constituire de depozite sau schimburi valutare. 

Spre exemplu, se pot face plati de facturi sau se pot trimite bani in contul unui prieten/rude. Pentru a transfera banii, este necesara cunoasterea numelui complet al beneficiarului si codul IBAN al contului acestuia. 

Logarea in aceasta aplicatie se face de obicei prin intermediul unui cod unic generat de un digipass.

No comments:

Post a Comment