Saturday, December 8, 2012

10 ţări unde ai finanţarea asigurată


Oricâte planuri ambiţioase de creştere şi-ar construi companiile, fără finanţarea care să le dea viaţă, acestea vor avea un impact redus asupra rentabilităţii. De altfel, criza  financiară globală, care a izbucnit în 2008, a arătat în mod clar că o contracţie majoră a lichidităţii determină o contracţie majoră a producţiei. Iar o dovadă suplimentară a importanţei finanţărilor la creşterea economică o reprezintă chiar miliardele de euro oferite de BCE băncilor din zona euro pentru creditarea economiei reale.
Pornind de la aceste principii, compania de consultanţă americană Grant Thornton, cu sprijinul cercetărilor realizate de Economist Intelligent Unit, a realizat un clasament al ţărilor care beneficiează de cel mai bun mediu de finanţare, bazându-se pe opiniile a 406 senior executivi din 50 de economii. Aspectele urmărite au fost dinamica acestui mediu, sistemul de reglementare, accesul la capital pe termen mediu, ponderea în PIB a creditului acordat sectorului privat, rata impozitului pe profit, ritmul de creştere a investiţiilor şi volumul tranzacţiilor din zona fuziunilor şi achiziţiilor.
SINGAPORE dispune de cel mai dinamic mediu de finanţare, iar nota primită, de 82,3 puncte (din 100 posibile) îl detaşează puternic de următoarele două clasate, FINLANDA (72,3) şi FRANŢA (71,8). Unul dintre cele mai mari centre financiare ale Asiei, Singapore a fost plasat pe prima poziţie datorită calităţii sistemului său de reglementare financiară, ponderii scăzute a impozitului pe profit şi volumului ridicat de credite acordate sectorului privat. Deşi Finlanda şi Franţa au fost notate la egalitate cu Singapore în ceea ce priveşte finanţarea bancară, nu au obţinut note la fel de mari în ceea ce priveşte sistemul de reglementare şi accesul la capital pe termen mediu.
Cum ocupanta locului patru este o altă ţară europeană – AUSTRIA (71,4 puncte) - am putea trage concluzia că „bătrânul continent” domină clasamentul celor mai favorabile medii de finanţare pentru companii. Din păcate, nota generală a Europei Occidentale (56,5 puncte) a fost afectată de rezultatele slabe înregistrate de Marea Britanie, Portugalia, Spania şi Irlanda. Toate aceste patru economii, depunctate de lipsa dinamismului mediului financiar , se află pe ultimele 15 poziţii din cele 50 de state analizate.
Cu rate mici ale impozitului pe profit şi cu un sistem financiar sănătos, POLONIA este cea de-a doua economie emergentă din Top 10. Plasată pe locul 6, campioana Europei de Est a acumulat 70,4 puncte, reuşind să devanseze, surprinzător, economiile mult mai puternice ale NOII ZEELANDE - locul 7 (69,8 puncte) şi STATELOR UNITE – locul 8 (69,5 puncte).
Ultimile două locuri ale clasamentului sunt ocupate de ISRAEL (9) şi SLOVENIA (10). La nivel continental, Topul celor mai favorabile medii de finanţare este condus de AMERICA DE NORD, datorită Statelor Unite şi Canadei (locul 13). Ambele economii au o performanţă puternică. Deşi ratele de impozitare sunt mai mari decât media la nivel global, au reuşit să compenseze acest „minus” prin accesul facil la capital, prin calitatea reglementărilor sistemului financiar (Canada), prin valoarea tranzacţiilor de tip fuziuni şi achiziţii (SUA), precum şi prin volumul de credite acordat sectorului privat (SUA).

Marea Britanie este o economie deschisă, puternic orientată către comerţ şi cu o conexiune dezvoltată la nivel global. Deşi este cel mai mare centru financiar al lumii, mai are încă multe de făcut pentru a dispune şi de un mediu de finanţare favorabil creşterii afacerilor.
Scott Barnes, CEO Grant Thornton Marea Britanie.

În pofida încetinirii economice din zona euro, fundamentele de creştere ale afacerilor din Finlanda rămân robuste. Investiţiile în cercetare şi dezvoltare sunt ridicate, în timp ce politicile comerciale deschise şi instituţiile puternice oferă un mediu cu risc scăzut pentru investiţii.
Joakim Rehn, partener în cadrul Grant Thornton Finlanda.

TOP 10 ŢĂRI

1. Singapore
2. Finlanda
3. Franţa
4. Austria
5. Chile
6. Polonia
7. Noua Zeelandă
8. Statele Unite ale Americii
9. Israel
10. Slovenia

TOP REGIUNI
1. America de Nord 65,7 puncte
2. Ţările nordice 61,1 p
3. Statele G7 58,6p*
4. Europa de Est 57,1 p
5. Europa Occidentală 56,5 p
6. Scorul mediu la nivel global 55 p
7. Asia Pacific – 54,8 p
8. Orientul Mijlociu
şi Africa – 52,6 p
9. America Latină 48,4p
10. Ţările cu cea mai mare

No comments:

Post a Comment