Friday, July 1, 2022

Leul a incremenit in proiect. Pana cand?

 


In ciuda turbulentelor din pietele externe si fluctuatiilor dintre cerere si oferta in cea interna, cursul euro-leu a ramas aproape neclintit in ultimele 12 luni, spre deosebire de celelalte valute regionale.
In aceasta perioada de vara, in anii trecuti, erau la moda articolele din media despre remiterile romanilor din strainatate, care apreciaza cursul de schimb. Banii trimisi rudelor din tara dezechilibrau raportul-cerere oferta, iar leul avea o tendinta de apreciere fata de euro. 
Decuplare de toate celelalte monede din regiune 
Nu a fost cazul in ultimele 12 luni, asa cum cursul euro-leu nu s-a clintit din loc nici cand a izbucnit razboiul din Ucraina, nici cand s-a iesit din pandemie, nici ca urmare a corectiilor din pietele externe de capital sau a raportarilor din economia locala-inflatia a depasit record dupa record, gradul de indatorare publica la fel, au existat asteptari legate de evolutia PIB, de politica monetara, etc. 
Nimic nu pare sa mai miste leul in raporturile sale cordiale cu euro, iar daca graficele eur/pln, eur/czk si eur/huf seamana destul de mult cu o electrocardiograma cu binecunoscutii dinti de fierastrau, in cazul eur/ron am putea banui, pastrand aceleasi similitudini cu analiza medicala amintita, ca pacientul a decedat (vezi grafic). 
De pilda, forintul s-a depreciat in ultimele 12 luni cu 11% fata de euro, dar aceasta miscare s-a accelerat din februarie 2022, dupa ce Ungaria a avut alta pozitie decat a restului Europei fata de Rusia iar premierul Orban si-a reconfirmat pozitia in stat dupa alegeri. 
Zlotul s-a depreciat la randul sau cu 2,5% fata de euro in aceeasi perioada, poate si ca efect al presiunii bugetare resimtite de statul polonez ca urmare a valului de refugiati. In martie insa, depreciarea trecea bine de 5%. 
Coroana din Cehia e singura care a reusit o apreciere fata de euro dintre valutele regionale, de 2,7%, poate in legatura cu o politica mai agresiva de majorare a dobanzii de politica monetara din partea bancii centrale cehe (a ajuns la 5,75%, iar pentru urmatoarea reuniune se vorbeste de un nou salt cu 0,75 puncte procentuale). 
Leul moare, dar nu se preda
De alfel, Romania a ramas cu dobanda de politica monetara la 3,75% spre deosebire de celelalte state din regiune care au trecut toate de 5%, dar nici acest lucru n-a impresionat cursul leu-euro. 
Cum nici faptul ca suntem tara din UE cu cea mai mare dobanda pe termen lung (obligatiuni guvernamentale la 10 ani), de peste 8% nu a cantarit prea tare. 
Izbucnirea razboiului, raportarile legate de inflatie (din ce in ce mai ingrijoratoare), raportarea unui PIB peste asteptari, diferentele sezoniere intre cerere si oferta sunt simple detalii peste care cursul  nostru de schimb paseste ferm. 
Ne amintim ca in primele zile de conflict in Ucraina exista o cerere in crestere de euro, iar unele case de schimb nebancare afisau cotatii de cumparare peste cele ale BNR, dar la nivelul cursului oficial asta nu a contat mai deloc. 
La fel in cazul corectiilor din pietele externe din mai 2022 care influenteaza teoretic, chiar daca pe termen scurt, si valutele regionale. 
Codasi si in privinta criteriilor de aderare la euro
Cine se uita la grafice ar putea crede ca leul isi parcurge ultimii pasi in drumul sau triumfal spre euro, stabilitatea cursului fiind data de acest aspect. 
Numai ca, dimpotriva, Romania nu indeplineste momentan niciunul dintre criteriile de aderare la zona euro, potrivit raportului Comisiei Europene din 2022, fiind statul membru care sta cel mai rau la acest capitol
Ce se poate spune in plus? Graficul asemanator cu o linie orizontala al cursului euro/leu din ultimele 12 luni poate induce o senzatie de echilibru, si ar fi foarte bine sa fie asa.
Dar poate insemna si acumularea unor tensiuni in crestere, care nu mai pot fi acoperite din alte surse si care sa rupa la un moment dat reperul de 4,94 lei/euro. 
Si, cum ne-au obisnuit ajustarile valutare pe care le-am experimentat in trecut, am putea asista la o corectie brusca, care ar putea duce euro peste 5 lei si care sa se  incheie rapid, in 2-3 zile, astfel incat putini vor avea timp sa schimbe atunci la un curs inca avantajos economiile din lei in euro. 

No comments:

Post a Comment