Sunday, May 1, 2022

5 pași simpli ca să faci cumpărături inteligente pentru Paște

 


Știm de când așteptai să-ți revezi familia strânsă în jurul mesei de Paște! Este un moment deosebit, pentru care ne pregătim riguros, cu feluri de mâncare alese și nelipsiții cozonaci și ouă roșii. Totuși, în contextul în care prețurile alimentelor (și nu numai!) s-au majorat, cumpărăturile pentru Paște implică, chiar mai mult decât în trecut, un efort financiar destul de mare din partea noastră. Așa că este important să avem grijă cât cheltuim și pe ce cheltuim ca să ne rămână bani până la următorul salariu. Vom vedea mai jos 5 pași simpli pe care îi poți face și tu ca să faci cumpărături într-un mod inteligent. 

Fă-ți o listă cu produsele de care ai nevoie

Alocă-ți câteva minute să te gândești de ce produse ai nevoie pentru masa de Paște, precum și pentru cadouri. Vizualizează fiecare fel de mâncare pe care îl vei pregăti, ca să stabilești ce vei cumpăra, apoi trece în dreptul fiecărui produs și cantitatea necesară. 
Este important să stabilești de dinainte produsele de care ai nevoie și cantitățile, ca să eviți riscul de a adăuga în coș mai mult decât ai nevoie. Lista de cumpărături este un instrument foarte util care te ajută să eviți cumpărăturile din impuls. 

Atenție la risipa alimentară!

Un aspect important atunci când întocmești lista de cumpărături este să ții cont și de câte persoane vei avea invitate la masă. Gândul că „este mai bine să rămână mâncare, decât să nu avem suficientă” ne face adesea să cheltuim mulți bani și să pregătim cantități foarte mari, care, în cele din urmă, vor rămâne în plus și vor fi aruncate. Un mod prin care ai grijă de bugetul tău este să cumperi numai atât cât ai nevoie. Dacă îți rămâne, totuși, mâncare, există diverse rețete pe internet care te învață cum s-o prepari și s-o refolosești. În plus, dacă ai animale fără stăpân prin vecinătatea locuinței, poți oricând să le oferi și lor o „masă festivă” din carnea gătită și rămasă de sărbători. În felul acesta, previi risipa alimentară. 

Stabilește-ți bugetul 

Următorul pas al planificării este stabilirea bugetului. După ce ai trecut pe lista de cumpărături ce și cât ai nevoie, pune în dreptul fiecărui produs și un preț estimativ. Acest lucru te ajută să faci un calcul preliminar. Apoi, în funcție de banii pe care îi ai la dispoziție (după plata ratelor, a facturilor etc.), hotărăște care este bugetul pe care îl poți aloca (astfel încât să îți mai rămână bani după sărbători) și dacă ai nevoie să mai ajustezi lista de cumpărături. 

Urmărește prețurile și promoțiile    

În perioada sărbătorilor, lanțurile de magazine vin în întâmpinarea clienților cu diferite promoții, așa că este important să fii la curent cu ele înainte de a pleca la cumpărături. Chiar și dacă nu găsești promoții la raft, alege cea mai bună ofertă de preț disponibilă. Dacă nu ești hotărât/ă să cumperi produse neapărat de la o anumită marcă, atunci extinde-ți „cercetarea” asupra aceluiași tip de produs, cu specificații similare, de la un alt brand și compară prețurile între ele. Astfel, vei face cea mai bună alegere. 

Atenție la raportul calitate-preț

Mai scump nu înseamnă neapărat mai bun! Este important raportul calitate-preț și, de cele mai multe ori, el este stabilit de fiecare dintre noi, în funcție de ce ne dorim. Compară produsele între ele și stabilește ce oferă fiecare pentru prețul pe care îl au. S-ar putea să găsești ceea ce ai nevoie la un preț mai mic. În cele din urmă, nu vei ști până nu testezi. 

No comments:

Post a Comment