Monday, August 23, 2021

Un pariu riscant. Rezultatele financiare ale companiilor listate

 


Modul in care vor evolua cotatiile unor companii listate la bursa dupa publicarea rezultatelor financiare este mai mereu o buna ocazie pentru speculatii. Insa pariul se poate dovedi riscant, existand posibilitatea ca lucrurile sa nu iasa asa cum ne doream.


Capitalizarea unei companii la bursa reflecta profitul raportat de respectiva companie, pretul unei actiuni fiind exprimat ca un multiplu (10, 15, 20, etc-in functie de domeniul de activitate si de starea economiei) al castigului pe actiune.

In mod firesc, cotatiile sufera oscilatii, uneori semnificative, dupa publicarea rezultatelor financiare trimestriale, semestriale sau anuale in functie de evolutia profitului. 

E drept, ce se petrece la BVB nu se compara cu oscilatiile actiunilor din SUA, unde o ratare a estimarilor analistilor sau o depasire a lor semnificativa poate genera oscilatii de cateva zeci de procente. 

Miscarea se justifica prin caracterul mult mai speculativ al pietelor de acolo, multi jucatori fiind expusi pe produse derivate avand ca suport actiunile in cauza, produse pentru a caror detinere e suficienta o fractiune din valoarea activului suport (asa-numita marja). 

Cum se petrec lucrurile in Romania?

Rezultatele dupa primul trimestru au cel mai redus potential de a misca semnificativ cotatiile (explicabil, dupa numai 3 luni e greu de pariat pe un trend in afacerile emitentului), dar cele la semestru sunt deja mult mai importante, dupa jumatate de an se cam stie daca se schimba sau nu modelul de business fata de anul anterior. 

Sunt si companii care prefera sa inregistreze cea mai pare parte a profitului pe final de an dar, de regula, rezultatele dupa primul semestru sunt relevante pentru cum vor decurge si restul raportarilor pentru anul in curs. 

Cand cresterea de profit este spectaculoasa (vezi de pilda Alumil, care a raportat recent o majorare de cateva ori a profitului fata de semestrul corespunzator din 2020) si cotatiile pot urca din prima zi (+7,5% in exemplul mentionat). 

Cand rezultatele sunt mai putin concludente, cotatiile pot stagna sau pot da usor inapoi. Vezi Nuclearelectrica, cu un profit cu 12% mai mare la semestru, unde pretul actiunilor a scazut insa usor dupa anuntarea rezultatelor, pe fondul dezamagirii investitorilor care se asteptau la un avans mai sustinut, data fiind scumpirea energiei din ultima vreme. Cum avansul in cauza fusese insa inclus anticipat in cotatii prin aprecierile anterioare, in momentul anuntarii rezultatelor cotatiile au putut face un pas inapoi. 

Per total, cum vanzarile in lipsa (poti imprumuta actiuni de la un broker pe care le vinzi considerand ca vor scadea cotatiile, urmand sa le rascumperi ulterior pentru a marca un profit) sunt un instrument care nu exista la BVB si nici cumpararile in marja, anuntarea rezultatelor financiare duce la amplitudini mai reduse ale oscilatiilor actiunilor emitentilor.

Care este cea mai buna strategie? 

Cand esti absolut convins ca domeniul vizat va avea performante remarcabile in anul in curs (de exemplu, nu era greu de pariat ca bancile vor performa in 2021, pe fondul estomparii pandemiei, la fel sectorul constructiilor), se pot acumula actiuni cu cateva saptamani inaintea anuntarii rezultatelor financiare. 

Cand nu esti sigur de acest fapt sau ai dubii ca societatea pe care vrei sa pariezi s-a descurcat la fel de bine ca domeniul din care face parte, mai bine nu cumperi nimic pana nu se afla rezultatele financiare. 

Daca acestea sunt spectaculoase, susceptible de a schimba pe termen scurt mmodelul de busines, actiunile respective vor intra pe un trend de crestere care va dura mai multe zile astfel incat nu ratezi prea mult (cum spuneam, la BVB miscarile sunt mai putin ample ca in SUA dupa anuntarea rezultatelor financiare iar influenta raportarilor se poate extinde pe mai multe zile). 

Daca insa ratezi estimarile si preturile incep sa scada, mai bine marchezi imediat pierderea decat sa o intinzi pe mai multe zile, bineinteles daca nu ai cumparat respectivele actiuni pentru o detinere pe termen lung. 

No comments:

Post a Comment