Sunday, December 13, 2020

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

 


Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.


In rapoartele din august si noiembrie, BNR a scazut prognoza de inflatie pentru 2020 de la valoarea de 2,8% la 2,7% iar apoi de la 2,7% la 2,1%. Pentru anul viitor, tinta de inflatie ramane deocamdata tot la 2,5%, dar ramane de vazut pentru cat timp. 

Cu o posibila criza economica la orizont, cu o slabire previzibila a cererii, e greu de crezut ca preturile vor avea motive de crestere, cel putin cata vreme nu se modifica taxele pe combustibil si nu se depreciaza mai serios leul care sa se reflecte in scumpirea importurilor. 

Bancile s-au raliat insa acestei estimari mai optimiste privind inflatia si au inceput sa taie dobanzile deponentilor, fara a umbla insa prea mult la dobanzile la credite, probabil in asteptarea reluarii platii ratelor suspendate (aici se poate lasa cu provizioane mai mari). 

Cine si cu cat mai taie din dobanzi

Idea Bank a modificat de la inceputul lunii decembrie dobanzile la termen, corectiile fiind cuprinse intre 0,15 puncte procentuale si 0,75 pp, penalizarea cea mai mare fiiind pentru depozitele cu scadenta mai scurta. 

Astfel, depozitele pe 6 luni au ajuns de la o dobanda de 2,75% la una de 2%, cele la 6 luni au pierdut 0,5 pp (pana la 3%) iar la 12 luni se plateste acum 3,35% (fata de 3,5% anterior). 

La Libra Internet Bank corectiile sunt cuprinse intre 0,3 pp si 0,1 pp, de asemenea scaderile mai mari afectand scadentele mai scurte. Pentru depozitele constituite online (care aveau dobanzi cu jumatate de procent mai mari decat cele constituite la ghiseu) de pilda, dobanda la o luna scade de la 2% la 1,7%, la 3 luni scaderea este de la 2,25% la 1,95%, la 6 luni avem o corectie de la 2,4% la 2,2% iar la 12 luni de la 2,6% la 2,5%. 

CEC Bank, care mersese multa vreme in tandem cu titlurile de stat puse in vanzare prin Trezorerii, ofera acum dobanzi de 3,25% la 12 luni (fata de 3,5% la titlurile de stat), 3,5% la 2 ani (3,75% da statul) si 3,65% la 3 ani (4% la Trezorerie). 

De asemenea, titlurile de stat vandute recent in cadrul programului Fidelis si listate deja la bursa au dobanzi de 3,5% (la un an) si 4% (la 3 ani). Iar dobanzile titlurilor de stat nu sunt impozabile spre deosebire de cele ale bancilor, care mai pierd 10% din acesta cauza. 

Vom avea in sfarsit o piata de obligatiuni dinamica la bursa?

Cum dobanzile bancare la termen incep sa piarda meciul atractivitatii cu cele oferite de Ministerul Finantelor, toti mai multi migreaza cu economiile din depozite in titluri de stat.

Emisiunile Fidelis in lei au adunat de pilda 1,3 miliarde lei si inca 1,4 miliarde lei au atras titlurile de stat in euro la finalul lunii noiembrie, ceea ce la nivelul populatiei reprezinta valori apreciabile. 

Si avem deja emisiuni corporative listate la Bursa, unde dobanzile sunt de 9-10%. E drept, aici e vorba si de un risc asociat mai mare, emisiunile in cauza nu sunt garantate, in schimb depozitele au plafonul de 100.000 euro pe post de umbrela de vreme rea. 

Totusi, nimeni nu poate constesta ca s-a format deja o tendinta, pe fondul remunerarii  mai putin atractive a economiilor in banci, si toti mai multi isi pun problema reorientarii banilor dinspre depozite spre obligatiuni, in lei sau euro. Poate ca in acest fel vom asista la inceputul formarii unui segment lichid si bine capitalizat in sectorul obligatiunilor de la BVB, multa vreme o adevarata Cenusereasa a pietei. 


No comments:

Post a Comment