Wednesday, November 25, 2020

Black Friday, varianta bancara

 


Sarbatoare de marketing si lichidare de stocuri, Black Friday are corespondent si in acest in ofertele bancilor care isi tenteaza clientii preponderent cu credite mai ieftine si carduri de cumparaturi mai generoase. 


Spre deosebire de unii comercianti care s-au grabit sa dea startul campaniei de mari reduceri pentru produsele care le ingrosau stocurile inca de acum o luna, bancile au furat startul cu “numai” 1-2 saptamani asa ca avem deja primele oferte. 

Banca Transilvania taie din marjele la credite

Persoanele fizice au oferte pana la finalul acestei saptamani pentru creditele imobiliare, cele de nevoi personale, carduri de credit, descoperit de cont, leasing si asigurari. 

Creditele imobiliare se acorda de pilda cu o dobanda de 4,56% (IRCC+2,39%), aproape deci de marja utilizata la imprumuturile Noua Casa care au insa garantia de stat. 

Fata de oferta standard care presupune o marja de 2,95% peste IRCC (doar pentru cine incaseaza veniturile in cont, altfel e de 3,25%), ieftinirea este de peste 0,5 puncte procentuale. In plus, oferta presupune eliminarea comisionului de analiza (400 lei) si o polita PAD gratuita timp de un an. 

Creditele de nevoi personale vin cu dobanzi fixe de 6,99% (credit cu asigurare de viata si somaj) sau de 7,99% (credit de nevoi personale). Fata de oferta standard care presupunea o dobanda de 9,5% in primul caz si de 9,9% in cel de al doilea (plus comisionul de analiza), avantajele sunt evidente. 

In ceea ce priveste cardurile de cumparaturi, cardul Star Forte vine cu 250 lei in puncte STAR (doar 10 lei in varianta standard), fara taxa de emitere si cu un bonus mai mare in mile aeriene pentru cumparaturile cu cardul Flying Blue Classic. 

Overdraftul de Bank Friday are dobanda fixa de 7% (fata de 17% dobanda standard) iar leasingul auto vine cu o dobanda fixa de 3,5% in euro (fara comisioane si cu asigurare Casco grauita in primele 3 luni) sau de 5,5% in lei. 

Banca are oferte de Bank Friday si pentru persoanele juridice, e vorba de credite pentru medici, carduri de business, leasing auto. 

Raiffeisen Bank se concentreaza pe cardurile de cumparaturi

Banca deruleaza oferta de Black Friday intre 1-11 noiembrie astfel incat desi a furat startul fata de campania eMag ce debuteaza pe 13 noiembrie, isi va inchide oferta anticipat. 
Astfel, clientii care aleg un card nou de cumparaturi Standard sau Gold vor beneficia de un bonus de 150 de lei, dupa ce fac plati cumulate cu cardul de 500 de lei pana la 15 decembrie 2020. De asemenea, clientul va primi taxa anuala inapoi, daca efectueaza o singura tranzactie cu cardul pana la 15 decembrie 2020. 
Sunt luate in considerare toate platile facute cu noul card de cumparaturi, inclusiv cu telefonul sau ceasul prin RaiPay, Apple Pay sau Garmin Pay. Bonusul de 150 lei si taxa inapoi se vireaza direct pe card, incepand cu 22 decembrie 2020.

Suplimentar, intre 12-15 noiembrie clientii care achizitioneaza cardurile de cumparaturi Standard si Gold se bucura de taxa zero de emitere si primesc taxa anuala inapoi, plus un bonus de 200 de lei. Bonusurile se acorda incepand cu 22 decembrie pentru plati cumulate peste 500 lei pana la 15 decembrie.  La cardurile de cumparaturi Raiffeisen Bank & eMAG, achizitionate in perioada Black Friday eMAG (13 noiembrie), clientii au beneficiat de zero taxa de emitere si 200 puncte eMag bonus, acordat dupa plati cumulate la eMag peste 350 lei pana la 15 decembrie

UniCredit Bank si OTP Bank ofera zero costuri pe viata

E vorba de costurile aferente unui cont curent cu card de dedbit atasat si asta in limita a 3.000 solicitanti in ziua de Black Friday (13 noiembrie). 
Nu se vor mai achita deci taxele de administrare cont curent sau cont de card, nu se vor taxa platile la ghiseu sau prin internet sau mobile banking, retragerile de pe card in tara sunt gratuite, se pot folosi beneficiile Genius cont fara costuri (conversie valutara la cotatiile BNR in limita a 1.000 euro/dolari zilnic, bonus de 10 lei/luna la plata a 3 facturi de utilitati din aplicatie). 
Totodata banca va derula de Black Friday si promotii pentru creditele si cardurile sale de credit. 

Intre 13-20 noiembrie, OTP Bank ofera persoanelor fizice Pachetul LeZero care include cont curent, card de debit Mastercard, Internet si Mobile Banking, Alerte SMS (Control Card si Control Cont), cu zero costuri pe viata si zero conditii lunare de incasare si tranzactionare. 
Se poate aplica online pe website-ul b?ncii si se beneficiaza de avantaje, precum: 0 comision la conturile curente, 0 costuri la cardul de debit, 0 costuri la retrageri numerar de la orice ATM din Romania, nelimitat; 0 costuri pentru doua retrageri numerar, pe luna, de la orice ATM din strainatate; 0 costuri de administrare cu aplica?iile incluse în OTPdirekt; 0 comision de procesare plati in lei, intra si interbancare catre orice banca din Romania, nelimitat, prin intermediul OTPdirekt si 0 costuri cu alertele SMS. Cei interesati trebuie sa aiba cel putin 18 ani, sa nu detina sau s? nu fi detinut cont curent la OTP Bank inainte de 13 noiembrie 2020.

CEC Bank are CECFriday

Oferta promovata intens pe Facebook vizeaza cardurile de cumparaturi Visa Affinity care presupun pana la 24 de rate fara dobanda la orice comerciant din lume. 
Exista si un site dedicat (cardinrate.ro) unde insa sunt promovate atat cardurile emise sub sigla Visa cat si cele Mastercard. 
In simularea de calcul oferita pe site-ul respectiv pentru un imprumut in valoare de 20.000 lei pe 12 luni, DAE ar fi de 16,7% (dobanda este IRCC +11,42%) iar suma totala platita de 21.502 lei, ceea ce pentru un card de credit nu este rau. 

La BRD e Zen Friday

Oferta e disponibila online intre 13 si 20 noiembrie si presupune o serie de avantaje pentru mai multe produse. Astfel, sunt pregatite carduri de credit cu zero comisioane de administrare pe toata durata detinerii cardurilor, credite Expresso cu dobanda fixa redusa la 6,99%, zero comision de analiza si o reducere de 22% la asigurarea aferenta creditelor "La casa mea" si "Habitat", comision de administrare zero timp de 12 luni pentru pachetul Card Gold in lei. De asemenea, pachetul "Antreprenor Optimist" are comisonul taiat timp de 6 luni.   

Dupa cum se vede, filosofia bancilor de Black Friday este sa ofere discounturi la produsele de creditare si nu bonusuri pentru cele de economisire, ceea ce arata ca principalele lor temeri pentru 2021 vin din zona creditarii (scaderea apetitului pentru imprumuturi pe fondul unei posibile contractii economice).

No comments:

Post a Comment