Wednesday, November 25, 2020

Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

 


Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita. 


In baza contractului de asigurare oferit de Omniasig, se vor acorda despagubiri pentru avarierea vehiculelor sau altor bunuri apartinand persoanelor implicate in accident, inclusiv pentru chetuielile generate de transportul vehiculelor la centrele de constatare si service sau pentru lipsa de folosinta a acestora. De asemenea, despagubirile se acorda si in cazul aparitiei unor prejudicii fara caracter patrimonial cat si in situatia in care survin vatamari corporale sau decese.

Limitele maxime de despagubire in cazul unui accident accoperit de polita RCA sunt de 1,22 milioane euro pentru pagube materiale si de 6,07 milioane euro in cazul unor vatamari corporale sau decese. 

Daca accidentul se produce in alt stat membru al UE care practica alte niveluri de despagubire, mai mari decat cele mentionate anterior, atunci despagubirile vizate vor fi cele din statul in care s-a produs incidentul. In acest sens, asiguratii pot achizitiona clauza de “decontare directa” ce permite Omiasig sa gestioneze recuperarea acestor sume. 

Restrictii de acoperire si evenimentele care nu se asigura

Pentru ca o polita RCA sa poata fi incheiata la Omiasig pentru vehiculele inmatriculate in alte state si care urmeaza sa fie inmatriculate in Romania, trebuie ca in prealabil sa fie prezentata dovada inregistrarii fiscale a acestora in tara noastra. In cazul vehiculelor inmatriculate temporar, perioada de asigurare va fi de maxim o luna. 

Nu vor fi acoperite de asigurare daunele produse exclusiv din vina altei persoane decat soferul asigurat, daunele produse bunurilor proprii ale acestuia sau bunurilor transportate in autovehicol in baza unui contract, nici amenzile sau cheltuielile penale. 

Similar, pagubele produse in urma operatiunilor de incarcare-descarcare ori in timpul transportarii unor produse periculoase nu vor cadea in sarcina asiguratorului. 

Obligatiile posesorului politei

Asiguratul va furniza datele de identificare si datele tehnice ale vehiculului, va informa asiguratorul din timp cu privire la orice modificare survenita in raport si va instiinta compania de asigurari in 5 zile lucratoare despre producerea unui eveniment asigurat. De asemena, trebuie sa furnizeze partii prejudiciate, la cererea acesteia, informatiile necesare pentru formularea cererii de despagubire. 

RCA de la Omniasig este valabila pe teritoriul Romaniei si pe teritoriul statelor membre ale sistemului “Carte Verde” cu excep?ia Rusiei. Pentru autovehicule destinate transportului de marf? / persoane sunt exceptate si Albania, Azerbaijan, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Israel, Iran, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Tunisia, Turcia, Ucraina. 

Cum poate fi reziliat contractul RCA

Asiguratul poate renunta la contractele RCA incheiate cu mai multi asiguratori daca data lor de intrare in vigoare este ulterioara primului contract RCA semnat (acest drept se poate exercita o singura data intr-un an calendaristic).
De asemenea, se poate solicita incetarea contactului in cazul in care autovehiculul asigurat a fost instrainat sau in cazul in care clientul nu este de acord cu modificarea primei de asigurare notificata de asigurator (cu termen de preaviz de 20 de zile).

Pentru cotractele care isi urmeaza netulburat cursul, prima de asigurare se va achita in lei, prin virament bancar sau în numerar, la momentul incheierii politei.

Care este pozitia Omniasig in topul asigurarilor RCA

Compania a avut in semestrul I din 2020 o cota de piata de 11,5%, cu 1,28 milioane polite RCA in vigoare si un numar de 74.783 de dosare de dauna avizate. Un numar de 418 clienti au trimis petitii si informari de neconformitate la ASF in primul semestru vizand activitatea companiei (reprezentand un procent de 0,56% din numarul dosarelor de dauna).


No comments:

Post a Comment