Sunday, June 21, 2020

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online


Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.
  

Principiul care sta in spatele acestei strategii de remunerare suplimentara este reducerea intreractiunii fizice cu banca, in acest fel scazand costurile de operare pentru aceasta. 

UniCredit ofera in acest moment dobanzi la depozitele constituite online mai mari cu 1 punct procentual fata de cele pe care le regasim la ghiseu. Mai exact, prin online si mobile banking se plateste acum o dobanda de 1,5% pe an la depozitele in lei la termen de 3 luni, 1,7% la 6 luni si 1,85% la 12 luni. Banca deruleaza insa si o campanie intre 2 iunie si 2 septembrie 2020 prin care ofera o dobanda de 3,5% la depozitele constituite prin canalele digitale (Mobile si Online banking) cu conditia sa fie vorba de sume noi intrate in cont de minim 10.000 lei. Comparati deci 3,5% la 6 luni prin depozitul online cu 0,7% prin depozitul deschis la ghiseu-diferenta este impresionanta. 

La Libra Internat Bank depozitele la termen in lei deschise de persoanele fizice prin internet banking beneficiaza de un bonus de dobanda de 0,25% (e vorba de depozitele cu scadenta de maxim 12 luni, exceptand depozitul Blitz care este pe 7 luni). Banca plateste in prezent o dobanda de 1,75% pentru depozitul cu scadenta la o luna, 2% pentru scadenta la 3 luni, 2,25% la 6 luni, 2,5% la 9 luni si 2,75% la 12 luni. Actionand online se poate obtine deci pana la 3% ca dobanda, pentru cei care isi imobilizeaza banii minim un an. 

Platforme pentru depozitele online

La TBI Bank exista chiar un site special destinat celor care vor sa isi faca depozitele din fata calculatorului sau mobilului (depozite-online.tbibank.ro). Pentru varianta online se platesc dobanzi de 2% la depozitele in lei la o luna, 3% la 3 luni, 3,6% la 6 luni, 3,7% la 9 luni, 4% la 12 luni, 4,4% la 15 luni, 4,1% la 18 luni, 4,2% la 24 luni si 4.4% la 36 luni (depozitul la 15 luni face parte dintr-o campanie promotionala). Spre deosebire de depozitele online, in oferta bancii exista si depozitul “Simplu”, unde dobanzile sunt in general cu 0,4% mai reduse decat in varianta online, exceptand scadenta la 15 luni unde sunt tot de 4,4%. 

La CEC Bank cei care isi constituie depozitul la termen prin internet banking sau mobile banking au un bonus de dobanda de 0,1 puncte procentuale. In acest moment banca plateste la ghiseu o dobanda de 0,85% pentru depozitele cu scadenta la o luna, 1,3% la 3 luni, 2,5% la 6 luni, 3,5% la 12 luni, 4% la 24 luni si 4,5% la 36 luni. De observat ca scadentele “lungi”, de 1,2 si 3 ani, au copiat randamentul de la emisiunile de titluri de stat pentru populatie iar dobanzile au ramas in vigoare desi Ministerul Finantelor a renuntat din ianuarie 2020 sa mai emita titluri pentru populatie. 


Recompense pentru competente digitale dar si pentru fidelitate

Raiffeisen Bank are o strategie de stimulare a fidelitatii fata de banca si...tehnologie. Exista astfel un bonus de dobanda de 0, 25 puncte procentuale pentru cei care isi incaseaza veniturile in contul deschis la banca si un alt bonus, tot de 0,25 puncte procentuale, pentru cei care isi constituie online depozitele la termen. Astfel, oferta standard, pentru depozitele deschise in agentii, presupune o dobanda de 1,5% pentru scadenta de 6 luni si de 2% pentru 12, 24 si 36 luni. Cine isi primeste veniturile intr-un cont deschis la Raiffeisen Bank si deschide prin canalele digitale depozitul la termen (Raiffeisen Online sau Smart Mobile) poate ajunge la 2% la 6 luni si 2,5% la 12, 24 sau 36 luni. 

O solutie similara gasim la BCR. Depozitele constituite pe 6-24 luni prin George Internet/Mobile Banking primesc un bonus de 0,2 puncte procentuale iar daca titularul primeste veniturile intr-un cont deschis la BCR are parte de o suplimentare de inca 0,2%. Astfel, oferta “de ghiseu” implica o dobanda de 0,75% la 6 luni, 1,05% la depozitele pe 12 luni si 1,4% pentru depozitul Maxiplus pe 24 luni, la fiecare scadenta putandu-se adauga 0,4 puncte procentuale la dobanda. O exceptie apare la depozitul pe 3 luni unde nu se acorda bonificatii indiferent de modul de consituire si contul unde se incaseaza veniturile. 

La Alpha Bank am gasit o situatie interesanta. Exista un bonus de dobanda de 0,35 puncte procentuale dar numai pentru depozitele constituite prin serviciul de online banking cu scadenta de 2 ani si 3 ani (randamentul la ghiseu este de 3% respectiv 3,35%). Pentru restul scadentelor dobanda platita de banca la sume sub 5.000 lei (la sume mai mari se poate incerca o negociere a dobanzilor la termen) este cuprinsa intre 0,75% la o luna si 3% la 12 luni. Studentii, pensionarii si salariatii care incaseaza veniturile intr-un cont Alpha Bank pot primi in acest caz o suplimentare de 0,2 puncte procentuale a dobanzilor la termen pentru economiile in lei dar doar pentru depozitele constituite la ghiseu. Sa mai spunem ca banca desfasoara in prezent o campanie pentru economisire bonificand cu 3,2% depozitele pe 3 luni din sume noi aduse in banca daca se plaseaza minim 10.000 lei. 

No comments:

Post a Comment