Thursday, November 10, 2016

Victoria lui Trump in SUA socheaza pietele financiare

Pietele financiare internationale au reactionat puternic, in sens negativ, pe masura ce probabiliatea ca Donald Trump sa devina presedinte al Statelor Unite ale Americii (SUA) a devenit tot mai clara. Moneda americana, pretul petrolului, dar si materiile prime au inregistrat caderi semnificative in dimineata zilei de miercuri, odata cu ascensiunea lui Trump catre Casa Alba. 

Dolarul american s-a depreciat inca de la primele ore ale diminetii in SUA in fata euro, pe fondul asteptarilor ca republicanul Donald Trump sa castige alegerile prezidentiale, in conditiile in care investitorii pariau pe Hillary Clinton. "Rezultatul alegerilor este neasteptat, iar pietelor financiare nu le plac evenimentele neasteptate", a declarat un analist al Citigroup citat de Bloomberg. Acesta mentioneaza ca, deocamdata nu se poate estima cat va afecta volatilitatea pietele financiare.

Totodata, cotatiile futures ale metalelor industriale si ale marfurilor agricole scad cu procente de pana la 4%. Pretul cuprului a coborat cu 2,3% pe piata din Londra, in aceasta dimineata, iar cel al nichelului a pierdut 3,8%. La Chicago Board of Trade, in sesiunea "after-hours", pretul graului, porumbului si al boabelor de soia a scazut cu cel putin 1,3%. Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de porumb si soia. 

Analistii sustin ca alegerea lui Trump ca presedinte al SUA va pune presiune pe marfurile agricole, din cauza atitudinii sale "anti-comert".

Evolutia pietelor, similara cu cea de dupa Brexit

Si preturile petrolului scad puternic astazi, turbuentele din piata find asemanate de observatori cu cele provocate de votul pentru Brexit. Cotatia titeiului american a coborat cu mai mult de 4%, in timp ce contractele futures pentru petrol au scazut in Asia. Totodata, agitatia a crescut odata cu reluarea tranzactiilor in Europa. Astfel, cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta in SUA, a coborat la 43,07 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa luna septembrie. 

In acelasi timp, pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a coborat cu 2,5%, la 44,87 dolari pe baril.
 
"Este un deja vu al Brexitului, foarte ingrijorator", a declarat reprezentantul unei companii de brokeraj din Tokyo.

Investitorii se refugiaza in aur

Pretul aurului a consemnat cea mai mare crestere de dupa Brexit. Cotatia metalului galben a urcat cu 4,8%, la 1.337,38 dolari uncia, acesta fiind cel mai important avans "intraday" din iunie pana acum. 

Indicii bursiei au inregistrat, in acelasi timp, scaderi importante atat in SUA cat si in Asia. Cotatiile futures pe indicele Dow au scazut cu 4,4% (au pierdut mai mult de 800 de puncte). Astfel, piata americana se indreapta spre cel mai mare declin procentual din august 2011, cand cotatiile futures au scazut cu 5,5%, dupa ce ratingul SUA a fost redus de catre o agentie de rating.

In Asia, indicii bursieri se aflau, in cursul diminetii, adanc in teritoriu negativ. Nikkei din Japonia a pierdut 5,5%, iar Hang Seng din Hong Kong a coborat cu 3%.

"Soc si uimire sunt termenii care ar descrie corespunzator miscarile de pe pietele globale la acest moment", a declarat un alt analist citat de presa internationala. 

Scaderi si pe piata din Romania


In Romania, atat Bursa cat si moneda nationala au deschis ziua de miercuri in scadere. Indicele reprezentativ BET a dechis sub reperul de 6.700 de puncte, in scadere cu 1,7% fata de sesiunea anetrioara, intr-un climat general de aversiune la risc in pietele financiare internationale antrenat de prefigurarea victoriei in alegerile prezidentiale din SUA a candidatului republican Donald Trump.

Totodata, leul a pierdut un ban fata de euro la inceputul sedintei de tranzactionare, in contextul in care pietele financiare internationale sunt pe rosu. Perechea euro-leu a inchis sedinta trecuta la 4,5095 si se tranzactiona in jurul a 4,52 lei pentru un euro (+0,2%) in deschiderea sedintei de miercuri.

No comments:

Post a Comment