Thursday, November 10, 2016

Ghid pentru completarea declaratiei de TVA

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un ghid informativ pentru firme care sa le ajute sa completeze formularul de TVA 394. Ghidul cuprinde instructiuni de completare pentru fiecare sectiune din declaratie, precum si precizari si exemple.

Declaratia 394 a fost unul dintre cele mai reclamate acte administrative reclamate pe site-ul guvernului maisimplu.gov.ro, alaturi de formularul de inregistrare in scopuri de TVA 088. 

Reprezentantii companiilor au sustinut ca acest formular creste povara administrativa atat din cauza volumului mare de informatii care trebuie inscrise, precum si a complexitatii acestora, data de nivelul de detaliere.

„Ca urmare a diverselor aspecte semnalate, Directia Generala de informatii Fiscale din ANAF a elaborat “Ghidul de completare a declaratiei informative privind livrarile de bunuri/prestarile de servicii si achizitiile efectuate pe teritoriul national - formular 394”. Scopul acestui document este de a clarifica si de a facilita activitatea de completare a declaratiei 394, ca urmare a intrarii in vigoare a Ordinului Presedintelui ANAF nr. 3769/2015", precizeaza institutia.

Cine trebuie sa depuna declaratia?

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul. 

De asemenea, vor depune aceasta declaratie si persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.

No comments:

Post a Comment