Monday, November 23, 2015

Initiativa de la Viena: Finantarea bancara isi revine in tarile central si est-europene

Tarile din Europa Centrala si de Est par a se apropia de finalul dezintermedirii financiare. Potrivit unui raport al Comitetului de Initiativa de la Viena, finantarea bancara pentru tarile din regiune, cu exceptia Rusiei si Turciei, a crescut in al doilea trimestru al acestui an, pentru prima data din 2011 pana in prezent. 

Per total, finantarea pentru grupul de 21 de tari cuprinse in acord a scazut cu 0,3% din PIB in al doilea trimestru al anului, insa scaderea a fost mai mica decat cea din primul trimestru, de 0,5%. Daca scoatem Rusia si Turcia din calcul, tari care s-au confruntat recent cu turbulente semnificative, expunerea a crescut cu 0,1% din PIB, determinata de cresterile puternice din Republica Ceha si Polonia (peste 1% din PIB pentru fiecare). 

Potrivit bancilor care raporteaza Bancii Reglementelor Internationale, intrarile de fonduri au crescut in Estonia, Macedonia si Republica Moldova, dar au scazut in majoritatea celorlalte tari. Finantarea a scazut brusc pentru Turcia (cu 0,5%  din PIB), ceea ce reflecta cresterea incertitudinilor politice si, de asemenea, pentru Rusia (cu 0,5%  din PIB, desi declinul este mai mic decat in primul trimestru).
 
Totusi, imaginea in privinta reluarii finantarii ramane diferita in regiune. Cateva tari europene emergente, cum ar fi Republica Ceha, Estonia, Macedonia, Polonia si Turcia,  beneficiaza de o crestere a creditului acordat sectorului privat, inclusiv societatilor nefinanciare si gospodariilor. In schimb, cresterea creditului a ramas slaba sau s-a contractat in restul regiunii. 

Pe de alta parte, cel mai recent sondaj cu privire la creditarea bancara in regiune  sugereaza ca reducerea gradului de indatorare la nivel de grup a incetinit in mod semnificativ: doar aproximativ o cincime din grupurile bancare se asteapta la o scadere a raportului credie/depozite, in timp peste 60% planuiesc sa isi extinda in mod selectiv operatiunile in regiune. Mai mult, filialele si bancile locale raporteaza o crestere a cererii de credite si conditii de aprovizionare aproape neschimbate in ultimele sase luni.
  
Initiativa de la Viena a fost convenita la inceputul crizei financiare din 2008 – 2009,  pentru a asigura capital adecvat si sprijin de lichiditate de catre grupurile bancare occidentale pentru filialele lor din Europa Centrala si de Sud-Est . Aceasta a fost relansata ca "Viena 2" in ianuarie 2012, ca raspuns la riscurile reinnoite de criza pentru zona euro.

No comments:

Post a Comment