Monday, November 23, 2015

Practica unitara pentru judecarea proceselor dintre ANPC si banci

Toate procesele deschise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva bancilor vor fi judecate de completele civile din cadrul tribunalelor. Masura a fost luata pentru ca, pana acum, practica era neunitara: in unele cazuri autoritatea se adresa tribunalelor, in altele curtilor de apel.

Decizia a fost luata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in urma unui recurs in interesul legii facut de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), la finalul lunii iulie.

CAB a cerut ICCJ sa stabileasca instanta competenta sau specializarile completelor competente sa solutioneze cauzele dintre ANPC si bancile comerciale. Asta dupa ce tot Curtea de Apel a constatat ca judecatorii ei, dar si ai altor instante cu acelasi grad din tara, directionau la sectii diferite ale tribunalelor astfel de plangeri: unele ajungeau la complete de civil, altele la contencios administrativ.

ANPC poate cere instantelor, incepand cu octombrie 2013, sa elimine clauzele abuzive din toate contractele incheiate de profesionistii reclamati, dupa ce Legea 193/2000 a fost modificata pentru a cuprinde toate prevederile dintr-o directiva europeana. In total, ANCP se judeca in 37 de procese cu bancile.

No comments:

Post a Comment