Thursday, May 7, 2015

BNR a redus dobanda-cheie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an de la 2% pe an incepand cu data de 7 mai 2015. De asemenea, conducerea BNR a taiat rata rezervei minime obligatorii la pasivele in lei de la 10% la 8% dar a mentinut-o pe cea la valuta. 

Analistii se asteptau la mentinerea dobanzii cheie, dar au anticipat reducerea rezervelor minime obligatorii. 

Tot miercuri, BNR a hotarat ”ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an de la 3,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%”, se arata intr-un comunicat al BNR. 

Consiliul de Administratie al BNR a mai decis, in sedinta de miercuri si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.De asemenea, a fost aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat vineri intr-o conferinta de presa.

No comments:

Post a Comment