Thursday, May 7, 2015

BNR vrea sa protejeze dobanzile la depozite

Banca Nationala a Romaniei urmareste, prin deciziile de politica monetara inclusiv asigurarea unor dobanzi real pozitive la depozitele bancare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a precizat ca, in Romania, dobanzile la depozite sunt, in medie, de 1,5% – 2%.
"Perspectiva unei rate a inflatiei apropiate de zero in urmatoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politica monetara sa stimuleze activitatea de creditare intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica sustenabila si, in acelasi timp, sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite", a precizat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, un mix echilibrat de politici macroeconomice, accelerarea reformelor structurale si pastrarea corelatiei dintre productivitate si salarii, coroborate cu o intermediere financiara sustenabila si o remunerare corespunzatoare a depozitelor bancare sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca dobanzile in Romania sunt real pozitiv in conditiile in care in multe alte tari din lume, dar si din Europa, acestea sunt real negative. "Avem cam peste tot in lume, in Europa dar si in tarile vecine, dobanzi nominale scazute, sensibil mai scazute decat la noi si, in multe cazuri, dobanzi reale negative. Din acest motiv am tinut sa mentionam ca, si cu aceasta scadere (de dobanda - n.r), avand in vedere ca trei - patru trimestre vom avea o rata a inflatiei in jur de zero, rata reala a dobanzilor in Romania se mentine nu doar pozitiva, dar as spune in parametri pe care i-am avut pana acum . Noi avem in modelul nostru o rata reala in jur de 1,5% - 2%. Nu o tintim, dar o presupunem ca fiind rezonabila", a explicat Isarescu. 

El a mai spus ca s-a luat in calcul si impactul deciziilor asupra cursului de schimb, dar dobanda care conteaza pentru miscarile de capital este cea de la facilitatea de depozit, care a ramas nemodificata, la 0,25%.

No comments:

Post a Comment