Thursday, May 7, 2015

Firmele prind curaj privind creditarea

Centrala Riscului de Credit din Banca Nationala a Romaniei a eliberat, in luna martie, aproape 100.000 de rapoarte la cererea bancilor de a afla informatii despre clientii potentiali. Numarul rapoartelor este cu 2% peste cel din aceeasi perioada a anului trecut.

Baza de date a Centralei Riscului de Credit, unde se centralizeaza informatiile cu privire la creditele cu valori mai mari de 20.000 de lei, este utilizata de banci pentru verificarea frmelor care solicita credite pentru a afla istoricul acestora in relatia cu bancile. 

Numarul cererilor de credite a atins un maxim al ultimului an si jumatate in martie, fiind cu 25% peste media primelor doua luni. Pragul de 100.000 de rapoarte eliberate de Centrala Riscului de Credit nu a mai fost depasit din iulie 2013.

Creditarea corporate a dat semnale de revenire la inceputul acestui an, cand au fost semnate cateva contracte de credite sindicalizate importante.

De altfel, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Deloitte, la solcitatarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, creditarea companiilor va reveni pe plus incepand din acest an.

No comments:

Post a Comment