Monday, February 9, 2015

Salariul mediu pe economie a crescut in decembrie datorita primelor de Craciun

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 1.866 de lei în decembrie, in crestere cu 123 de lei, respectiv 7,1%, fata de noiembrie, datorita primelor incasate in decembrie dar si  pe seama disponibilizarilor unor salariati cu salarii mici. 

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul brut a fost de  2.582 lei, cu 7% mai mare decat în luna noiembrie 2014.

Cele mai mari castiguri salariale au fost obtinute, in decembrie, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.061 lei).  
Potrivit INS, comparativ cu luna decembrie a anului 2013, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. 

In majoritatea activitatilor din sectorul economic s-au inregistrat cresteri salariale in decembrie 2014 fata de noiembrie, cele mai semnificative fiind in extractia petrolului brut si a gazelor naturale cu 39,3%, respectiv cu 30% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Au fost, insa, si sectoare in care salariile au scazut in decembrie fata de luna precedenta, avand in vedere o serie de prime sau beneficii acordate in noiembrie, dar si din cauza nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici in unele activitati. 

Cele mai semnificative scaderi de salarii s-au inregistrat in activitati de posta si de curier (-7,1%), respectiv activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-1,8%). 

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,6%), respectiv in administratia publica (0,3%). In invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (-2,2%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

No comments:

Post a Comment