Monday, February 9, 2015

Guvernul vrea sa construiasca 9.000 de locuinte sociale

Guvernul a aprobat un memorandum prin care mandateaza Ministerul de Finante, Ministerul Dezvoltarii si ANL sa negocieze contractarea unui imprumut de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) cu ajutorul caruia intentioneaza sa circa 9.000 de locuinte.

Acestea sunt destinate inchirierii de catre tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani cu venituri sub salariul mediu pe economie.

Valoarea totala a proiectului, care ar trebui sa se desfasoare in perioada 2015 – 2020 este estimata la 250 de milioane de euro. La constructia locuintelor va contribui si Ministerului Dezvoltarii, cu 37,5 milioane de euro, dar si autoritatile locale cu 37,5 milioane de euro prin punerea la dispozitie a terenurilor necesare si viabilizarea acestora.

Astfel, guvernul estimeaza ca va avea un cost mediu de aproape 28.000 de euro pentru dezvoltarea unei locuinte sociale.

„In mod obisnuit, BDCE acorda imprumuturi pe o pe-rioada de pana la 20 de ani, din care 5 ani perioada de gratie. Din punctul de vedere al termenilor si conditiilor financiare, imprumuturile BDCE sunt competitive si mai flexibile decat alte instrumente alternative de finantare existente pe piata fi¬nan¬ciara internationala“, sustin reprezentantii guvernului.

No comments:

Post a Comment