Friday, July 3, 2015

ROBOR creste odata cu actualizarea dobanzilor la credite

Dobanzile la creditele in lei sunt in scadere, trendul fiind deja confirmat in ultimii ani, mai ales de cand bancile au fost obligate sa calculeze si sa actualizeze dobanzile solicitate in functie de evolutia indicatorilor monetari. In cazul monedei nationale este vorba de indicatorul ROBOR. 

Totusi, se remarca faptul ca, imediat in preajma termenelor de actualizare a dobanzilor, indicatorul de referinta creste simtitor. Este si cazul trimestrului doi din acest an, care s-a incheiat la 30 iunie, cand ROBOR la 3 luni, indicatorul cel mai des folosit ca referinta in contractele de credit in lei, a fost stabilit la 1,35% pe an, dupa ce pe parcursul trimestrului inregistrase scaderi chiar pana la 1,22% la inceputul lunii iunie. 

Ulterior, insa, a crescut constant pana la 1,35% pe an, in ultima zi a lunii, luata de majoritatea bancilor ca referinta pentru recalcularea dobanzilor pentru trimestrul urmator. Curios este faptul ca a doua zi, pe 1 iulie, acelasi indicator a scazut brusc cu 0,05 puncte procentuale, diferenta importanta avand in vedere valorile din prezent, la 1,3% pe an. 

Valoarea din 30 iunie a indicatorilor ROBOR este cu atat mai importanta, incat sunt si contracte de credit care prevad actualizarea semestriala a dobanzii, in functie de ROBOR la 6 luni. Si acest indicator a urmat acelasi trend ca si cel la trei luni, de scadere constanta in timp, dar variatii importante, in crestere, pe final de perioada. La 31 decembrie, ROBOR la 6 luni era de 2,01%. Ulterior a scazut, oarecum constant, pana la valori de 1,48% la jumatatea lunii iunie, pentru ca la 30 iunie sa creasca la 1,57%. 

Cu toate acestea, indicii ROBOR raman sub nivelul inregistrat in urma cu un an, de 2,41% pentru ROBOR la trei luni si 2,73% pe an pentru ROBOR la sase luni. Asta inseamna ca cei care au credite in lei in derulare ar trebui sa plateasca bancii dobanzi mai mici cu peste un punct procentual.

No comments:

Post a Comment