Friday, June 26, 2015

Soferii vor sa beneficieze de propria RCA

Romanii ar fi dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru asigurarea de raspundere obligatorie auto daca si-ar putea repara masina pe propria polita. Astfel, soferii si-ar alege compania de asigurari in functie de alte criterii, respectiv calitatea reparatiei si timpul scurt de asteptare, si nu dupa cel mai mic pret. 

Aceasta este una din concluziile care se desprind din studiul calitativ realizat in aceasta luna compania Exact Cercetare si Consultanta. 

Potrivit analizei, in acest moment, polita RCA este perceputa de romani ca fiind “hartia pe care trebuie sa o ai, pentru ca politia sa nu-ti ia talonul” sau “biletul de reparatie al masinii persoanei pe care ai accidentat-o”. 

“Nefiind vorba despre un produs pe care soferii il achizitioneaza in propriul folos, acesta nu are vreo insemnatate. Din acest motiv, ei se orienteaza spre cele mai ieftine polite RCA, fiind astfel favorizate companiile care ofera cele mai competitive preturi”, sustine Irina Rainer, coordonatorul studiului. 

Soferii inteleg, insa, utilitatea RCA-ului si sunt de acord sa achite anual o taxa pentru a putea circula pe drumurile publice. „Ei nu sunt, insa, de acord cu tarifele ridicate pe care toti asiguratorii le practica atunci cand vine vorba de tinerii cu varste mai mici de 30 de ani si care ajung sa achite circa 500 de euro pe an pentru a se putea deplasa, spre exemplu, cu o masina autohtona. Sunt de asemenea nemultumiti in legatura cu cresterile constante de preturi, operate an de an de companiile ce emit polite de tip RCA si de scumpirile politelor, in cazul incadrarii intr-un anumit grad de risc, in functie de istoricul asiguratului (bonus malus)”, mai reiese din analiza citata. 

In plus, asiguratii acuza companiile de profil ca „trag de timp” atunci cand este vorba de acordarea autorizatiei de reparatie dar si de efectuarea platii finale. 

„In anumite cazuri, asiguratorul nu ofera autorizatia de reparatie pe loc, ci isi rezerva un termen pentru derularea unei anchete, termen ce poate atinge chiar  90 de zile”, sustin asiguratii. 

In ceea ce priveste utilitatea asigurarii de tip CASCO, parerile participantilor la studiu sunt total diferite din perspectiva categoriilor de gen. Barbatii considera ca o astfel de investitie anuala, pe langa faptul ca este una ridicata, nu le este utila. “Daca aduni banii cheltuiti in decursul unui an pentru a repara daunele survenite din vina ta, cheltui mai putin decat valoarea primei anuale de asigurare CASCO”, sustin barbatii chestionati. 

Femeile, insa, iau un calcul posibilitatea unor evenimente rutiere cu daune semnificative. “Stiu ca, daca se va intampla un accident, o pot repara fara a fi nevoita sa scot din buzunar in cateva zile o suma imensa de bani. Investitia merita pentru siguranta ta si a bugetului”, au declarat femeile participante la studiu. 

Pe de alta parte,barbatii ar fi deschisi sa incheie o polita CASCO daca ar putea recupera o parte din suma platita, de exemplu 10%, in cazul in care nu utilizeaza polita.

Tot femeile sunt cele care apreciaza mai mult beneficiile unei asigurari pentru locuinta. „Femeile se simt in siguranta atunci cand stiu ca orice ar putea aparea isi gaseste o rezolvare imediata, fara un extra cost”, mai reiese din studiul mentionat.

La realizarea studiului au participat femei si barbati, posesori ai unor polite RCA CASCO sau de locuinta, cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani. Analiza a fost realizata in intervalul 3-17 iunie 2015.

No comments:

Post a Comment