Friday, April 3, 2015

Conflict intre autoritatile poloneze pe tema creditelor in franci

Autoritatile din Polonia nu au gasit inca o solutie pentru persoanele care au credite in franci elvetieni. In timp ce autoritatea financiara propune conversia la cursul istoric, cu o serie de penalitati pentru clienti, guvernatorul bancii centrale sustine ca o astfel de decizie ar fi „fatala” pentru banci. 

”Cred ca aceasta propunere ar fi fatala pentru banci. In orice caz, dificil de acceptat. Pentru noi ar insemna sa renuntam la jumatate din rezervele valutare”, a precizat guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka.

Presedintele Autoritatii de supraveghere financiara din Polonia, Andrzej Jakubiak, a propus recent ca debitorii sa isi poata converti datoriile chiar daca ar urma sa plateasca o serie de despagubiri bancilor. 

El estima ca planul sau ar costa 1,2 miliarde de zloti (319 milioane de dolari) pe an, ceea ce ar insemna 25 de miliarde de zloti in decurs de 20 de ani, maturitatea celor mai multe din creditele vizate.

Pe de alta parte, premierul polonez Ewa Kopacz a declarat ca persoanele cu credite ipotecare in franci elvetieni nu vor fi lasate sa suporte singure riscurile pentru aceste credite.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale a sfatuit bancile comerciale sa nu se bazeze pe fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor in franci elvetieni.

Polonezii au credite ipotecare in franci elvetieni echivalente cu 8% din Produsul Intern Brut al tarii. Bancile poloneze au anuntat ca, in colaborare  cu Guvernul, isi vor finaliza propunerile cu privire la masurile destinat rezolvarii problemelor provocate de creditele in franci pana la jumatatea lunii mai.

No comments:

Post a Comment