Monday, September 22, 2014

Alibaba se listeaza azi la New York, IPO-ul s-a inchis la 68 dolari/actiune

Alibaba a strans 21,8 miliarde dolari din IPO si va intra la tranzactionare la bursa din New York .Yahoo, care a investit 1 miliard dolari in Alibaba acum 9 ani si planuia sa vanda 121 milioane actiuni din cele 320 milioane oferite investitorilor in cadrul IPO-ului, va primi peste 8,3 miliarde dolari. 

Compania chineza va incasa la randul sau 8,4 miliarde dolari din vanzarea unor pachete de actiuni proprii, in timp ce fondatorul Alibaba, Jack Ma, un fost profesor de engleza, se va alege cu 867 milioane dolari.

Alibaba profita in acest mod de valul prelungit de entuziasm ce anima pietele de capital dupa injectiile de capital demarate de bancile centrale si perioada indelungata cu dobanzi la minime istorice. 
In acest moment, capitalizarea Alibaba este de 29 de ori mai mare ca profitul companiei, unul cu o rata insa mare de crestere in ultimii ani (in trimestrul incheiat in iunie veniturile Alibaba s-au triplat, pana la 1,9 miliarde dolari, echivalent cu 84 centi/actiune). 

Unul dintre motivele care face o parte a investitorilor interesati de Alibaba sa fie mai prudenti dupa listare este ca actiunile ”libere” ale companiei, care ar putea fi vandute de insideri dupa cotarea la bursa, reprezinta 18%, mai mult decat pachetul oferit in cadrul IPO-ului. 

Daca acestia aleg sa isi marcheze o parte din profituri, traiectoria actiunilor Alibaba poate semana cu cea a Facebook dupa venirea la bursa in 2011 (corectiile au durat atunci mai multe luni).

No comments:

Post a Comment