Monday, September 22, 2014

Dobanzile in lei au crescut cu 0,6% de la inceputul lui septembrie

In intervalul 1-18 septembrie, Robor la 3 luni a urcat de la 2,28 la 2,89%, evolutie care se poate reflecta in valoarea ratelor lunare ale debitorilor a caror dobanda este legata de acest indicele de referinta, la prima ajustare operata de banci.

Daca in ianuarie, Robor cazuse pentru putina vreme chiar sub 2%, acum tendinta este de crestere usoara, pe fondul unei reveniri a cererii de lichiditate, chiar daca bancile nu s-au repezit sa crediteze puternic economia intre timp.
Cel mai mult vor suferi debitorii in lei cu credite ipotecare, o majorare cu jumatate de procent a dobanzilor cantarind cu cateva zeci de lei in plus in rata lunara. 

Pentru debitorii in euro, septembrie a fost pana acum o luna linistita, sporul generat de curs in economia ratei lunare fiind nesemnificativ (de la 4,39 lei/euro pe 1 septembrie, cursul a avansat cu un singur ban, la 4,40 lei/euro). De la inceputul anului insa castigul este ceva mai palpabil, euro fiind cotat atunci la 4,48 lei (apreciere de 1,7% a leului).

No comments:

Post a Comment