Friday, August 22, 2014

Ce modificari vrea sa aduca ASF normelor RCA?

ASF a publicat un proiect prin care doreste sa aduca o serie de modificari normelor RCA. Una dintre propuneri vizeaza afisarea obligatorie a  comisionului de intermediere pe polita de asigurare. De asemenea, autoritatea doreste sa limiteze acest comision la 10%.

Comisionul de intermediere ar trebui sa fie mentionat atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala.

Autoritatea a propus de asemenea ca acest comision sa fie limitat la un maxim de 10% din valoarea primelor de asigurare incasate pe asigurarea RCA.

In ceea ce priveste nivelul primelor de asigurare, tarifele vor putea fi modificate dupa minimum 6 luni de la ultima notificare, cu exceptia indexarilor sau a majorarilor pe anumite categorii de riscuri. In prezent nu exista o anumita perioada minima de mentinere a aceluiasi nivel.
Oferta de prima trebuie sa fie valabila pentru o perioada de minimum 3 zile, iar asiguratii vor putea de asemenea solicita informatii legate de modul de calcul al primelor de asigurare.

O alta propunere vizeaza obligatia de a intocmi evidente privind asigurarea obligatorie RCA trimestrial, si nu lunar cum se intampla in prezent.

Fara avantaje colaterale pentru asigurati

Proiectul interzice in acelasi timp asiguratorilor si intermediarilor in asigurari acordarea oricaror avantaje colaterale asiguratilor la incheierea unei polite de asigurare RCA. In prezent, acestia pot oferi tarife promotionale care sa ia, spre exemplu, forma unui discount prin returnarea in contul clientului a unui procent din prima de asigurare.

O alta propunere de modificare vizeaza procedura existenta in cazul schimbarii proprietarului masinii in perioada de asigurare. Astfel, asiguratul are in continuare posibilitatea de a depune o cerere la compania de asigurari pentru a i se restitui  diferenta de prima incasata, insa returnarea urmand a se efectua in maxim 10 zile de la cererea scrisa, insotita de actele doveditoare. 

Acest aspect este valabil insa numai in cazurile in care nu s-au platit sau nu se datoreaza despagubiri pentru evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii. In cazul in care asiguratorul RCA este obligat la plata unor despagubiri pentru evenimente acoperite prin polita de asigurare, acesta este indreptatit sa recupereze de la asigurat prima de asigurare restituita acestuia la cerere.

Cum se stabileste valoarea de nou pentru piese?

Daca pentru unele parti componente sau piese ale vehiculului nu exista preturi practicate de unitatile de specialitate, valoarea de nou a acestora se va stabili pe baza preturilor din sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto pentru piese de schimb, si nu pe baza cataloagelor pentru piesele de schimb cum se intampla in prezent. 

In lipsa, se va efectua o asimilare cu preturile din sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto ori cu cele practicate de unitatile de specialitate, pentru partile componente ori piesele unor vehicule similare. 

In cazul in care preturile sunt exprimate in valuta, se va calcula echivalentul in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data producerii accidentului.

No comments:

Post a Comment