Friday, November 21, 2014

Unde merge leul daca n-are motive de apreciere si nici sa bata pasul pe loc intre 4,4-4,44 lei/euro?

Guvernatorul BNR era de parere pe 6 noiembrie ca leul n-are motive de apreciere pe termen scurt, iar doua saptamani mai tarziu isi exprima mirarea ca moneda nationala a incremenit in intervalul 4,4-4,44 lei/euro. Oare in ce directie s-ar putea dezmorti cursul?

Cele doua declaratii ies cumva din stilul rezervat-eliptic cu care ne obisnuise Mugur Isarescu si lasa locul unor speculatii ca ar putea urma un puseu de depreciere in perioada urmatoare.

Argumente in acest sens: inflatia in continuare redusa (deprecierea genereaza inflatie, economia se bazeaza mai mult pe importuri decat pe exporturi), promisiunile electorale ale actualului Guvern care trebuie puse in practica si care ar putea declansa ceva ajustari la nivel “macro”, un preconizat deficit bugetar pentru 2015.
Singurul ingredient care ar determina decolarea cursului euro/leu lipseste insa deocamdata: o situatie mai tensionata pe plan extern, economic sau geopolitic.

Ultima oara cand cursul de schimb a coborat sub pragul de 4,4 lei pentru un euro a fost pe 1 septembrie 2014, cand Banca Nationala a publicat un nivel de referinta de 4,3989 lei/euro. Ulterior, desi au existat oscilatii de pana la 2-3 bani in decurs de cateva zile, acesta a cunoscut o tendinta clara de crestere, astfel ca ultimul curs oficial anuntat joi este de 4,4421 lei pentru un euro.

No comments:

Post a Comment