Friday, November 21, 2014

Rata la creditele Prima casa este sub chirie? Inutil fara o lege a falimentului personal

Conform unui studiu realizat de Banca Romaneasca, rata la creditele pentru garsonierele din Bucuresti este cu 20% mai mica decat chiria aferenta unitatilor locative in cauza. Neplatind la timp chiria nu risti insa sa ramai dator pe viata.

Faptul ca studiul Bancii Romanesti scoate in fata comparatia rata-chirie in cazul garsonierelor denota ca autorii sai au avut conturata din start concluzia pe care doreau sa o scoata in evidenta. 

Chiria pe metrul patrat este cea mai mare in cazul garsonierelor si cea mai redusa in cazul apartamentelor cu 4 camere, din motive evidente (costul cu utilitatile iarna, numarul relativ mic al garsonierelor din Bucuresti, etc). O comparative rata-chirie pentru apartamentele de 3-4 camere n-ar fi fost deci la fel de relevanta.
Ce risca insa cei cu rate la banca spre deosebire de chiriasi? Executia silita in caz de neplata a ratelor (pe motiv de somaj, boala, scadere drastica a veniturilor) si datoria ramasa de acoperit pentru diferenta dintre pretul casei luata cu credit si cel obtinut din vanzarea sa accelerata prin executare silita. 

Ceea ce face ca o comparatie rata-venit sa fie relevanta doar in situatia in care riscurile aferente in caz de neplata ar fi comparabile (evacuare fara complicatii). Cu alte cuvinte, doar in situatia in care ar exista o lege a falimentului personal.

No comments:

Post a Comment