Tuesday, October 28, 2014

Suma imprumutata influenteaza costul creditului, dar intr-un mod confuz

Suma imprumutata influenteaza uneori costul creditului, insa bancile nu s-au pus de acord asupra modului in care acest criteriu ar trebui sa influenteze costul total.

O serie de banci au stabilit dobanzile la creditele de nevoi personale in functie de suma imprumuta. Dar in timp ce unele bancile penalizeaza clientii care vor sa imprumute bani mai multi, altele ii incurajeaza sa se indatoreze la costuri mai mici.

De exemplu, la credite de nevoi personale Banca Romaneasca, costul creditului creste cu suma imprumutata. Peste pragul de 25.000 lei, rata dobanzii se majoreaza cu 0,5 puncte procentuale. 
Alte banci incurajeaza insa clientii sa imprumute sume cat mai mari, prin dobanzi din ce in ce in mici. De exemplu, la Raiffeisen Bank, rata dobanzii la un credit de peste 7.000 euro este cu 4 puncte procentuale mai mica decat la un credit de pana in 3.000 euro.

Aceeasi logica urmeaza si creditele de nevoi personale Unicredit Tiriac Bank. Clientii care imprumuta peste 40.000 lei platesc dobanzi cu chiar si cu 11,5 puncte procentuale mai mici decat cei care imprumuta sub 6.000 lei, in cazul unei perioade de rambursare de pana in 2 ani.

No comments:

Post a Comment