Tuesday, October 28, 2014

De ce a scazut valoarea depozitului mediu din sistemul bancar?

Dupa o apreciere de 1.200 lei in intervalul 2010-2012, pana la 7.900 lei, valoarea depozitului mediu a coborat anul trecut la 7.400 lei, evolutie pe seama dobanzilor la termen tot mai mici, cresterii apetitului de consum si interesului fata de bursa.

Potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, valoarea depozitului mediu a coborat anul trecut cu 500 lei, iar avand in vedere si dobanzile la termen (multi aleg depozitele cu capitalizare) aceasta suma ar putea fi chiar mai mare. Care ar putea fi cauzele declinului valorii economiilor medii pastrate in banci?
In primul rand, dobanzile din ce in ce mai mici, pe fondul reducerii de catre BNR a dobanzii de politica monetara. Majoritatea bancilor platesc acum 2-3% pentru depozitele la termen, randament nestimultativ. Este posibil ca o parte a deponentilor sa aleaga conturile curente (nu pierd mare lucru avand in vedere dobanzile mici dar castiga la capitolul mobilitate a economiilor, mai ales daca nu dispun de sume mari) sau conturile de economii. 

In al doilea rand, apetitul de consum a fost in crestere in 2013, dupa cum s-a vazut si in evolutia PIB-ului (consumul da peste 70% din PIB). Sunt insa semnale tot mai viguroase ca acest indicator incetineste in 2014, astfel incat depoitele la termen pot avea un nou imbold.

In sfarsit, anul trecut (dar si 2014, chiar daca in mai mica masura), bursa a avut un an de exceptie iar multi au dorit sa beneficieze de cresteri fie investind direct, fie prin intermediul unui fond mutual.

Depozitele sub valoarea plafonului de garantare (100.000 euro) reprezentau anul trecut 85% din valoarea totala a depozitelor persoanelor fizice, iar 99,9% din deponentii persoane fizice aveau valoarea economiilor sub cea a plafonului de garantare.

No comments:

Post a Comment