Friday, October 24, 2014

Prima casa: Crestere peste asteptari a numarului de solicitari

In ultima perioada, numarul solicitarilor de credite in cadrul programului Prima Casa a inregistrat o crestere peste asteptari, potrivit FNGCIMM, fiind astfel necesara o noua suplimentare a plafonului de garantii. In urma aprobarii noilor fonduri, inca 5.000 de potentiali  beneficiari pot accesa credite pana la sfarsitul anului 2014.

Pe parcurul lui 2014, numarul de garantii acordate s-a ridicat la aproximativ 20.500, cu un numar de finantari accesate in valoare de aproximativ 736 milioane euro, in conditiile in care de la lansarea programului in 2009 s-au acordat 126.200 de garantii, cu o valoare finantata totala de aproximativ 4,8 miliarde euro.

In ultima luna, au fost efectuate 2 suplimentari de fonduri, realizate prin realocare. In prima faza, garantiile au fost redirectionate din plafonul destinat exclusiv achizitionarii de locuinte de tip ANL, iar ulterior din fonduri europene, deoarece mai multe banci au raportat epuizarea rapida a plafonului suplimentar alocat la finele lui septembrie. Astfel, plafonul a fost majorat cu inca 400,5 milioane lei.
„Solicitarile de garantare ce au determinat majorarea plafonului programului Prima Casa cu inca 400,5 milioane de lei, reprezinta recunoasterea succesului acestui program cu mecanism simplu, precum si impactul economic si social pe care acesta continua sa il genereaze in randul romanilor”, a declarat Silvia Ciornei, presedinte-director general FNGCIMM.

In topul pe judete in functie de numarul de solicitari primite, Municipiul Bucuresti ocupa locul fruntas cu 23,5% din total. Pe locurile urmatoare se afla judetul Ilfov cu 13,6%, judetul Cluj cu 7,1 %, judetul Timis cu 5,5 % si, apoi, judetele Constanta, Brasov, Sibiu ?i Iasi cu procente cuprinse intre 3-5 %.

No comments:

Post a Comment