Friday, October 24, 2014

In marile companii se castiga cu 70% mai bine decat in sectorul IMM

Un studiu PwC arata ca salariile din companiile cu cifra de afaceri intre 25-100 milioane euro sunt mai mari cu 70% comparativ cu salariile celor din companii care nu ating afaceri de 10 milioane euro. Diferentele se pastreaza si daca vom compara firmele dupa numarul de angajati.

Astfel, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, nivelul salarial mediu in companiile cu un numar de angajati cuprins intre 100 si 1000 este mai mare cu 71% fata de cel din societatile cu mai putin de 100 de angajati, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1.000 angajati. 
Morala acestei statistici? IMM-urile care ar trebui sa dea vigoare economiei se zbat sa supravietuiasca si isi platesc angajatii prost, de multe ori la nivelul venitului minim pe economie. Fiscalitatea impovaratoare si birocratia excesiva, secondate de modul netransparent in care se castiga de multe ori licitatiile publice taie elanul antreprenorial in Romania. N-ar trebui sa ne mire in acest context ca in Ungaria, o tara cu o populatie la jumatate, numarul de IMM-uri este dublu fata de Romania.

Analiza PwC mai arata ca salariul mediu brut in sectorul privat a crescut cu 8% in judetul Timis in 2014, aproape dublu fata de media nationala de crestere a salariilor (4,1%). In acelasi timp, salariul mediu brut din Bucuresti a crescut cu numai 3,4%. In zona de Vest rata somajului este putin peste 3% fata de o medie de 7% la nivel national.

No comments:

Post a Comment