Thursday, October 2, 2014

Pot scadea RMO-urile fara sa se reduca rezerva BNR?

Guvernatorul arata marti ca nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) impus bancilor va continua sa se reduca, fara a afecta insa valoarea rezervei BNR. Cum fluxurile de capital spre Romania s-au imputinat simtitor, ramane ca autoritatile sa se imprumute pentru a compensa reducerea RMO, cum s-a intamplat la rambursarea transelor imprumutului FMI.

Marti BNR a luat prin surprindere majoritatea analistilor, decizia de reducere a dobanzii de politica monetara la 3% (de la 3,25%) - corect anticipata de acestia - fiind dublata de reducerea RMO-urilor la lei, de la 12 la 10%, decizie mai putin asteptata. Guvernatorul a declarat in conferinta de presa ca reducerea RMO-urilor la lei si valuta (16% in prezent) va continua, fara a fi afectat insa nivelul rezervelor BNR (30,8 miliarde euro in august, fara cele 103,7 tone aur).
Cum ar fi posibil ca bancile sa primeasca o parte din valuta pastrata la BNR dar rezerva BNR sa nu se reduca? Daca am fi avut un excedent de cont curent (si nu deficitul de 800 milioane euro din prezent), daca Romania ar fi inundata de valuta cum se intampla inainte de criza, ne-am gandi ca BNR cumpara euro si elibereaza lei. Cum nu se petrece asta in prezent, ramane ca Guvernul sa emita noi datorii in valuta pentru a astupa eliberarile de RMO-uri. De altfel asa s-a procedat pana acum, bondurile emise de Finante compensand transele din imprumutul FMI achitate pana acum de BNR. 

Cum vom folosi insa cele 30 de miliarde euro din rezerva BNR dupa adoptarea euro in 2018? Doar nu ar mai trebui sa aparam atunci cursul...Ne vom plati datoriile publice cu o parte a acestor bani, pentru a reduce serviciul datoriei (dobanzile in cazul imprumuturilor romanesti nu sunt deloc mici) sau le pastra pentru urmasii..urmasilor nostri, ca ilustrare a istoricului nostru pozitiv de debitori?

No comments:

Post a Comment