Thursday, October 2, 2014

Fondul Proprietatea ocoleste in continuare impozitul pe dividende

Fondul Proprietatea (FP) va relua rascumpararea actiunilor proprii dupa ce a primit avizul ASF pentru anularea unui pachet de 1,1 miliarde actiuni (8% din capitalul social) rascumparate prin programele anterioare. 
Presat de actionarii straini care isi pregatesc exitul, FP isi foloseste resursele financiare pentru a forta cresterea cotatiilor evitand sa le directioneze spre fondul de dividende.

Actiunile pentru care FP a aprimit avizul ASF in vederea anularii faceau obiectul unui program anterior de rascumparare (al doilea) si reprezentau 8% din capitalul social. 

Cum FP nu poate detine, prin statut, actiuni proprii mai mult de 10% din capitalul social, era nevoie de acceptul ASF pentru anularea celei mai mari parti din actiunile acumulate anterior, administratorii Fondului intentionand de altfel sa lanseze un nou program de rascumparare, al patrulea, pentru inca 10% din actiuni (dupa ce se va diminua capitalul social si cu actiunile rascumparate in programul al treilea - 2% din capitalul Fondului).
De ce aleg reprezentantii FP aceasta strategie si nu dau dividende? In acest fel actionarii nu mai platesc doua impozite (impozitul pe profitul rezultat din vanzarea detinerilor si cel pe dividende), iar cotatiile sunt impulsionate pe fondul cresterii artificiale a cererii. 

FP a recurs de altfel in trecut si la o strategie mai putin ortodoxa de optimizare fiscala, e vorba de reducerea capitalului social prin votul actionarilor (fara rascumparari si anulari de actiuni de aceasta data), decizie care se ia de regula doar de companii in mare dificultate, pentru a le asigura supravietuirea.

No comments:

Post a Comment