Wednesday, October 8, 2014

Ministerul Finantelor vrea sa modifice legea pietei de capital

Pe site-ul MFP, la rubrica Transparenta decizionala, a fost postat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr 297/2004 privind piata de capital. Principalele noutati: posibilitatea eliminarii pragului la SIF-uri si cresterea la 20% a celui la BVB, scurtarea perioadei de asteptare a dividendelor, drepturi in plus pentru actionarii straini ai companiilor locale.

In prezent pragul de detinere la SIF-uri este de 5% iar legea nu o sa mai prevada un asemenea prag. 

Ramane in suspensie pragul impus prin actele constitutive in cazul unor societati de investitii; in acest caz, la 3 luni de la intrarea in vigoare a modificarilor legii pietei de capital va fi convocata o AGA ce va trebui sa-l confirme sau sa decida eliminarea acestuia. La BVB limita de detinere va fi impinsa la 20% (detineri concertate).
Proiectul de lege propune reducerea termenului de plata a dividendelor la maximum 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii AGA de stabilire a dividendelor, data de la implinirea careia societatea este de drept in intarziere. 

O alta modificare ofera posibilitatea actionarilor straini de a-si exercita drepturile in AGA in aceleasi conditii ca actionarii romani. Astfel, reprezentarea in AGA se va putea face si prin alte persoane decat actionarii, pe baza de imputernicire speciala, acordata pentru o singura adunare generala si cuprinzand instructiuni specifice de vot pentru fiecare punct inscris pe ordinea de zi, conform reglementarilor ASF.

Proiectul de lege va fi suspus dezbaterii publice apoi inaintat spre analiza si avizare Guvernului, iar ulterior, spre dezbatere si aprobare Parlamentului.

No comments:

Post a Comment