Tuesday, August 5, 2014

BNR reduce dobanda cheie la 3,25%

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 3,5% la 3,25%, cu scopul de a crea conditii favorabile pentru o crestere economica adecvata si de durata.

Rezervele minime obligatorii au ramas nemodificate, insa banca centrala si-a reiterat angajamentul de a le reduce, in conformitate cu nivelul practicat la nivel european. Procesul de armonizare va continua insa treptat, “intr-un dozaj adecvat si la momentul oportun”, se arata in comunicatul BNR.

“Implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice, in linie cu prevederile acordurilor de finantare externa, precum si reluarea, in conditii prudentiale, a procesului de intermediere financiara in paralel cu o remunerare adecvata a depozitelor bancare de natura a incuraja economisirea interna, sunt esentiale pentru consolidarea perspectivelor favorabile ale economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia la socuri externe”, precizeaza banca centrala.

Conform ultimelor prognoze, rata anuala a inflatiei se afla la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015. Inflatia este estimata la 2,2% la sfarsitul lui 2013 si la 3% la finalul lui 2015.

No comments:

Post a Comment