Wednesday, February 26, 2014

Presedintele ASF a fost retinut de DNA

Procurorii DNA au dispus extinderea urmaririi penale cu privire la infractiunile de favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor fata de presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu.

DNA a informat ca exista date si indicii rezonabile, conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a Carpatica Asig si urmarind impunerea in consiliul ASF a unor anumite persoane, dar si intarirea propriei puteri decizionale, Rusanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre guvern, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup.

Din probele administrare de DNA rezulta ca Rusanu a intocmit, in fapt, proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea legii de functionare a ASF, precum si pentru modificarea legii privind asigurarile si reasigurarile. 

Pentru atingerea intereselor personale, presedintele ASF  - in complicitate cu initiatorul de drept ale proiectului de lege – s-a prelevat de angajamentele legislative si institutionale pe care ASF si le-a asumat cu FMI si Comisia Europeana, pentru introducerea unor modificari legislative. Potrivit DNA, acestea au constat in interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului ASF.

“Astfel, cunoscand ca Tudor Daniel George, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului ASF, experienta profesionala in domeniul financiar de minim 9 ani de la data absolvirii studiilor”, se arata in comunicatul DNA.

Totodata, Tudor este anchetat de DNA in dosarul prin care Carpatica Asig a fost favorizata de ASF. El si-a dat demisia din ASF, invocand motive de incompatibilitate, deoarece sotia sa era senatoare.

No comments:

Post a Comment