Friday, January 31, 2014

UE doreste sa inlature efectele tranzactiilor riscante ale bancilor

Comisia Europeana vrea sa oblige bancile sa isi separe activitatile de tranzactionare cu risc ridicat de activitatea de atragere de depozite de la populatie, pentru a nu-si compromite stabilitatea financiara.

Noile reguli sunt concepute pentru a stopa marile banci sa se angajeze in activitati riscante de tranzactionare in nume propriu. In acest scop, autoritatile de supraveghere vor fi abilitate sa impuna bancilor separarea acestor activitati de cele uzuale.

“Legislatia vizeaza un numar restrans de banci foarte mari care sunt percepute ca prea mari pentru a falimenta, prea costisitoare pentru a fi salvate si prea complexe pentru a fi gasita o solutie. Masurile propuse vor intari stabilitatea financiara si vor asigura ca banii contribuabililor nu ajung sa fie utilizati pentru a plati greselile bancilor”, afirma Michel Barnier, comisarul pentru piata interna.

Cadrul legal propus va interzice tranzactionarea in nume propriu, cu singurul scop de a obtine profit. Bancile care vor reusi totusi sa ocoleasca aceste reguli nu vor scapa nesanctionate, iar autoritatile de supraveghere le vor obliga sa infiinteze subsidiare care sa preia aceste activitati riscante.

No comments:

Post a Comment