Friday, January 31, 2014

Bancile maghiare sunt fortate sa elimine comisionul de retragere de numerar

De la 1 februarie 2014, bancile maghiare sunt obligate sa ofere fiecarui client posibilitatea de a face 2 retrageri gratuite de numerar, in fiecare luna. Bancile au fost fortate sa introduca aceste facilitati, printr-o lege speciala. 

In majoritatea tarilor din UE, bancile nu percep comisioane pentru retragerea de numerar de la ATM. Si consumatorii din Ungaria vor beneficia de acest avantaj de la 1 februarie 2014. 

Schimbarea s-a produs dupa ce guvernul maghiar a introdus la sfarsitul lui 2013 o lege speciala, prin care forteaza sistemul bancar sa renunte la acest comision.

Conform legislatiei maghiare, orice salariat va beneficia de 2 retrageri gratuite de numerar cu o valoarea cumulata de pana la 150.000 forinti (echivalentul a 2.200 lei), in fiecare luna.

Retragerile gratuite se pot efectua atat de la bancomatele bancilor, cat si la ghiseele din unitatile bancare. 

Masurile au fost luate de guvernul Orban, dupa ce bancile au majorat sever comisioanele in ultimii ani, ca reactie la taxele impuse pentru sectorul bancar.

In Romania, retragerea de numerar de la bancomat este taxata de catre banci, in general, cu comisioane cuprinse intre 0,2% si 0,3%.

No comments:

Post a Comment