Monday, July 22, 2013

Avantajele uniunii bancare pentru Romania

BNR sustine participarea Romaniei la uniunea bancara deoarece va permite inlaturarea unui potential stimulent pentru dezintermediere, inclusiv din motive conjuncturale ce tin de bancile-mama.
Banca centrala arata in raportul anual ca este avantajos pentru tarile cu sisteme bancare dominate de capitalul strain sa fie incluse in uniunea bancara. Acest lucru va face supravegherea bancara mai eficienta, va imbunatatii accesul la informatii si va elimina posibilitatea arbitrajul jurisdictional.
In plus, este preferabila participarea la constructia unui mecanism caruia toate tarile membre ale UE i se vor alatura, in mod necesar, o data cu adoptarea euro (cu exceptia statelor care dispun de derogare permanenta).

Din perspectiva participarii la uniunea bancara, urmatoarele obiective sunt considerate prioritare de catre autoritatile romanesti:
-    corelarea implementarii mecanismului unic de supraveghere cu centralizarea garantarii depozitelor si adoptarea unui cadru comun de rezolutie;
-    obtinerea unui statut echitabil in ceea ce priveste drepturile si responsabilitatile statelor membre participante la uniune (statele-membre non-euro vor avea reprezentanti in Comitetul de supraveghere al Bancii Centrale Europene, dar nu si in Consiliul Guvernatorilor – forul decizional ultim la nivelul bancii). 

No comments:

Post a Comment