Monday, July 22, 2013

Economia nu se va relansa cu investitii straine si fonduri europene

Echipa FMI avertizeaza ca relansarea economica nu trebuia sa se bazeze prea mult pe investitiile straine directe, deoarece nu sunt sanse ca ele sa revina prea curand la valori consemnate inainte de criza.

De asemenea, fondurile europene  - vehiculate deseori de toate guvernele ca solutie pentru cresterea economica – nu pot face vreo diferenta pe termen scurt. Expertii FMI semnaleaza ca desi gradul de absorbtie s-a imbunatatit, sumele atrase sunt mici si nu au capacitatea de a sustine economia.
In viziunea FMI, solutia pe termen lung ar fi politici monetare si fiscale stabile si continuarea reformelor structurale, prin imbunatatirea climatului de afaceri si cresterea eficientei in sectoare cheie, precum transporturi si energie.

Acest lucru inseamna majorarea preturilor la energie si gaze si eliminarea restrictiilor pentru exportul de gaze, astfel ca factura va fi platita de catre consumatori. 

In domeniul transporturilor, FMI recomanda privatizarea CFR Marfa si adoptarea unor masuri pentru a da mai multa libertate de actiune pentru managerii privati de la CFR Calatori si CFR Infrastructura.

No comments:

Post a Comment