Wednesday, June 5, 2013

Comisioanele fondurilor de pensii trebuie corelate cu performantele

Administratorii fondurilor de pensii sunt acuzati si in Occident ca au comisioane prea mari comparativ cu performantele obtinute, conform unui raport publicat de o companie de consultanta actuariala.

Randamentul investitiilor se asteapta sa fie redus in perioada urmatoare, astfel ca administratorii fondurilor ar trebui fortati sa accepte incasarea unor comisioane mai mici, arata raportul publicat de Lane, Clark and Peacock.
Atunci cand randamentul anual este de 5%, un comision de administrare chiar si de 0,5% pe an, inseamna ca 10% din profit este retinut de administrator.

Raportul recomanda urmatoarea structura de comisioane:
-    comisionul de administrare trebuie stabilit la un nivel redus si sa aiba o valoarea fixa;
-    acordarea unui bonus mai semnificativ, in functie de performante. Bonusul ar trebui plafonat la un anumit nivel, pentru a nu incuraja asumarea unor riscuri excesive. 

Conso.ro a semnalat lipsa unei corelatii intre comisioane si performante si in cazul fondurilor de pensii din Romania, unde administratorii incaseaza aceeasi bani, indiferent de randamentul obtinut de fond. 

Romanii platesc 2 comisioane la fondurile de pensii obligatorii: un comision de 2,5% din banii virati la fond si un comision de 0,6% pe an din sumele acumulate la fond. La fondurile de pensii facultative, comisioanele sunt de 2-3 ori mai mari. 

No comments:

Post a Comment