Tuesday, June 25, 2013

Cerinte mai dure de capital pentru banci din 2014

Consiliul UE a adoptat noua directiva privind cerintele de capital, prin care se implementeaza in UE acordul Basel III. Bancile vor trebui sa respecte noile reguli de la 1 ianuarie 2014, cu o intarziere de 1 an fata de termenul initial.

Pachetul CDR 4 – asa cum este prescurtat – cuprinde reglementari prudentiale pe care institutiile de credit trebuie sa le respecte si o directiva privind accesul la activitatile de atragere de depozite.

Cerinte noi de capital

Noile reglementari impun institutiilor de credit sa detina un capital propriu (Tier 1) de cel putin  4,5% din activele ponderate la risc (cu 2 pp mai mult decat in prezent). Pana la sfarsitul lui 2014, va exista o perioada de tranzitie, cand ponderea minima acceptata va fi de 4%.

Cerintele totale de capital trebuie sa fie de 8% din activele ponderate la risc, nivel egal cu cel actual.
Cerinte de lichiditate

Din 2015, vor fi introduse cerinte minime de lichiditate pentru banci. Aceste vor trebui sa detina suficiente lichiditati care sa acopere posibilele iesiri de fonduri pe o perioada de 30 zile, in conditii de turbulente financiare.

La inceput, bancile trebuie sa acopere 60% din acest necesar de fonduri, iar pana la 2018, rata de acoperire va creste gradual pana la 100%.

Buffer de capital

O alta noutate o reprezinta introducerea unor rezerve buffer pentru conservarea capitalului bancilor, care sa contracareze pierderile din credite. Aceste rezerve vor reprezenta 2,5% din expunerea totala la risc.

In plus, autoritatile nationale vor stabili si un buffer anticiclic, care sa protejeze bancile cu un ritm de crestere rapida a creditarii. Nivelul buffer-ului poate ajunge pana la 2,5% din expunerea bancilor. 

Statele membre pot adopta insa si un buffer de capital pentru riscul sistemic – cuprins intre 1% si 3% din toate expunerile si pana la 5% din expunerea locala si pe cea de pe piete din afara UE, fara sa solicite aprobarea Comisiei.

Bonusurile bancherilor


Bonusurile acordate conducatorilor din banci nu vor putea depasi nivelul salariului. 

Primele pot ajunge pana la maxim de 2 ori valoarea salariului, doar daca cel putin 66% dintre actionari voteaza in favoarea deciziei, cu conditia ca minim 50% dintre actionari sa participe la vot. Daca hotararea se ia cu o participare mai mica de actionari, este necesar ca 75% dintre voturile exprimate sa fie pentru.

Primele bonusuri acordate in acest sistem sunt cele ce vor fi platite in 2015 pentru activitatea din 2014.

No comments:

Post a Comment