Tuesday, June 25, 2013

Statele membre vor putea introduce mai usor taxarea inversa

Consiliul UE a agreat un pachet de masuri care vor permite statelor membre sa introduca mai usor taxarea inversa la unele bunuri, pentru a combate mai eficient frauda cu TVA.

Masurile au la baza doua directive:
-    una are in vedere activarea unor masuri imediate in cazul unor fraude masive si imediate (mecanismul de reactie rapida);
-    cealalta urmareste sa permita statelor membre sa implementeze, in mod optional si pe o perioada limitata, taxarea inversa la TVA in cazul anumitor bunuri si servicii.

Slabiciunile sistemului de colectare a TVA, in special in cazul tranzactiilor transfrontaliere, fac statele membre vulnerabile la frauda, cu consecinta serioase pentru trezoreriile nationale. 
Schemele de frauda evolueaza rapid si necesita o reactie imediata. Un exemplu il reprezinta frauda “carusel”, cand bunurile sunt vandute in mod repetat, fara sa se plateasca TVA. Aceste situatii erau pana acum abordate cu ajutorul unor derogari de la directiva privind TVA, care se aprobau insa in cateva luni.

Mecanismul de reactie rapida va accelera procedura si va permite statelor membre sa introduca taxarea inversa pentru anumite bunuri, astfel ca responsabilitatea pentru plata TVA va fi mutata de la furnizor la beneficiar. Aceste masuri vor putea fi utilizate de statele membre pana la sfarsitul lui 2018.

No comments:

Post a Comment