Friday, May 10, 2013

Robor atinge noi minime istorice si pune presiune pe ieftinirea creditelor in lei

Nivelul Robor a inregistrat minime istorice pe majoritatea scadentelor. Robor la 3 luni a scazut sub 4%, oferind astfel premisele unei ieftiniri a imprumuturilor in lei. 

Pe parcursul sedintei de ieri ratele ON au scazut in jurul pragului de 3,5% in timp ce pentru scadente mai indepartate, reducerea a fost de circa 10 puncte de baza. Ratele cu scadenta la 1 an au atins un minim istoric de 3,10%. 

Valorile medii oficiale comunicate de BNR joi sunt de asemenea minime istorice. Robor la 3 luni a ajuns la 3,90%, Robor la 6 luni a scazut la 4,73% in timp ce Robor la 12 luni a ajuns la 4,81%. 

“Date recente indica faptul ca BNR a creditat sistemul bancar cu circa 400 milioane lei in medie zilnica in luna aprilie, o suma semnificativ mai redusa decat cele 3,6 miliarde lei raportate in luna precedenta si 9,6 miliarde lei in februarie. Aceasta inseamna ca ne apropiem de o perioda in care ratele ON vor fi tranzactionate aproape de nivelul facilitatii de depozit (acum 2,25%), intrucat nu este nevoie decat de o imbunatatire marginala a conditiilor de lichiditate pentru ca BNR sa devina debitor net fata de sistem, imbunatatire care ar fi depasita cu mult de avansul recent”, au precizat analistii ING Bank. 
Comparativ cu inceputul anului, ratele Robor la 6 luni si 1 an au scazut cu 1,5 procente, in timp ce ratele Robor la 3 luni si Robor la 1 luna au scazut cu 2 procente, respectiv 2,5 procente.  

Aceasta scadere influenteaza in special persoanele care au credite in lei, cu dobanzi indexate in functie de acesti indici. Odata cu actualizarea dobanzilor, acestia ar trebui sa beneficieze integral de reducerea Robor si sa plateasca rete lunare mai mici. 

Spre exemplu, in cazul unui credit de 40.000 lei acordat pe 5 ani cu o dobanda de 15%, in cazul reducerii dobanzii la 13,5%, rata lunara scade de la 951 lei la 920 lei.

No comments:

Post a Comment